НОВИНИ

24.01.2021 г.
БРИФИНГ НА ПСС
25 януари 2021 г., в 8:00 ч. пред сградата на БЧК

Планинската спасителна служба на Българския Червен кръст даде брифинг  - 25 януари 2021 г. в 8:00 ч. пред сградата на БЧК 


По време на днешния брифинг във връзка с инцидента на един от Бъндеришките улеи в Пирин, над Банско, при който в лавина загина 18-годишният състезател по фрийрайд Борислав Гарибов, директорът на ПСС на БЧК Емил Нешев заяви, че планинските спасители се озовават на място за по-малко от 10 минути, но за съжаление само констатират смъртта. “Районът е бил изключително лавиноопасен. Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът ѝ е от порядъка на километър. Това е огромна маса”, допълни той.

Лавинната опасност в планините остава висока, особено с оглед на очаквания снеговалеж и продължаващите бурни ветрове. Призоваваме всички да бъдат предпазливи и да не се поддават на емоциите за фрийрайд. Отново припомняме, че това е забранено в национален парк "Пирин".

Според Емил Нешев проблемът с фрийрайда не трябва да се решава със забрани “Tрябва да има разбиране и ясна политика на действие в тези терени. Цялата индустрия в зимната ски мода е насочена към фрийрайд. Трябва да се намерят начините, по които да се регламентира и да бъде надеждно охраняван. В света има обособени зони за фрийрайд, тези терени се поддържат, почистват, обезопасяват, има регламенти, които се спазват. Тук такива регламенти не съществуват“, каза още Емил Нешев.

⚠ПСС отново Ви призовава:


Не подценявайте условията в планината! Това е една от най-честите грешки, които могат да доведат до много тежки инциденти, понякога и с фатален край. Лавинната обстановка в планините продължава да е сложна. Не предприемйте рискови излизания извън маркираните ски писти и зимни туристически маршрути! Информирайте се добре и следете прогнозата за времето!


ВИДЕО