НОВИНИ

22.01.2021 г.
Договорът за забрана на ядрените оръжия влиза от днес
Победа на хуманността

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец приветства влизането в сила днес на Договора за забрана на ядрените оръжияДнес, 22 януари 2021 г., е исторически ден, в който  отбелязваме поредната "победа" на хуманността чрез влизането в сила на Договора за забрана на ядрените оръжия (TPNW), който включва разпоредби, позволяващи справянето с катастрофалните последици върху човешкото здраве и живот от използването и тестването на ядрено оръжие.


Договорът изрично и недвусмислено забранява използването, заплахата от употреба, разработването, производството, изпитването и складирането на ядрени оръжия и задължава всички държави участнички да не помагат, насърчават или подтикват никого по какъвто и да е начин да участва в каквито и да е дейности, забранени от Договора.   


Разпоредбите на договора ясно регламентират, че ядрените оръжия са не само морално неприемливи, но и незаконни съгласно международното хуманитарно право. 


Те предоставят така дългоочаквания правно обвързващ инструмент за предотвратяване на бъдеща употреба или изпитване на ядрено оръжие.


Този нов глобален пакт предоставя пътища за елиминиране на ядрените оръжия и е конкретна стъпка към изпълнението на съществуващите задължения за ядрено разоръжаване, особено съгласно вече действащия Договор за неразпространение на ядреното оръжие, който остава крайъгълният камък на глобалното ядрено неразпространение. 


Сега е точното време за влизането в сила на Договора за забрана на ядрените оръжия, тъй като пандемията от COVID-19 ни показа, че системите за обществено здравеопазване изпитват трудности при справянето с последиците от широкомащабни извънредни ситуации, каквито неминуемо биха предизвикали тестването и използването на ядрени оръжия.