НОВИНИ

04.01.2021 г.
БЧК стартира информационна кампания за COVID-19
„Направи го за тези, които обичаш“

Инициативата се осъществява като част от програмата „Дейности в отговор на COVID-19“


Българският Червен кръст стартира мащабна информационна кампания за COVID-19 под надслов „Направи го за тези, които обичаш“. Тя ще се проведе в периода януари – март 2021 г., а целта ѝ е да продължи да подчертава важността от спазването на противоепидемичните мерки, да предоставя надеждна информация на българските граждани и да се бори с фалшивите новини. Инициативата ще бъде реализирана като част от програмата „Дейности в отговор на COVID-19“ на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID). Благодарение на нея, БЧК продължава действията си, свързани с превенция и подпомагане на уязвими групи от обществото. 


Като част от информационната кампания ще бъдат реализирани серия активности, сред които и онлайн събития, с цел постигане оптимална информираност на обществото. Името на кампанията „Направи го за тези, които обичаш“ е избрано неслучайно и цели да провокира лична и емоционална ангажираност на всеки гражданин с изпълнението на противоепидемичните мерки, за да предпази близките си. 


Към момента по програмата „Дейности в отговор на COVID-19“ са предоставени над 30 000 хигиенни пакета, съдържащи и предпазни средства, 2 500 творчески пакета за деца в социално уязвима ситуация са в процес на раздаване и са проведени стотици сесии за промоция на хигиената и правилна употреба на предпазни средства. 

„В БЧК вярваме, че само заедно като общество можем да се справим с днешната предизвикателна обстановка. Затова и стартираме информационната кампания „Направи го за тези, които обичаш“ като част от мащабната ни програма „Дейности в отговор на COVID-19“, за да мотивираме повече хора да спазват мерките и да се пазим взаимнозаяви акад. Христо Григоров, председател на БЧК. През цялата си история Българският Червен кръст винаги е помагал на хората и на институциите. Днешната глобална ситуация не е изключение и вярваме, че заедно ще успеем.“

Освен дейности в отговор на пандемията от COVID-19 Българският Червен кръст продължава да изпълнява своите дългосрочни програми, чрез които  подпомага едни от най-уязвимите групи в обществото. Сред тях са програмата „Топъл обяд“, чрез която 1473 деца от социално слаби семейства получават безплатна топла храна в настоящите зимни месеци; предоставянето на  хранителни пакети за 470 000 социално слаби граждани по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане; дейностите и по програма „Домашни грижи за независим и достоен живот“ в подкрепа на самотни възрастни хора и др.