НОВИНИ

31.12.2020 г.
БЧК предоставя хуманитарна помощ на Хърватия

 Българският Червен кръст предоставя хуманитарна помощ за нуждите на пострадалото население от опустошителните земетресения в Република Хърватия на 28 и 29 декември 2020 г.


Помощта се предоставя чрез Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР (ГДПБЗН-МВР) след задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС.


Заедно с помощта, отпусната от българската държава, БЧК  изпраща за района на Петриня - 300 бр.  походни легла с матраци и 100 бр. отоплителни уреди за палатки от съвместния бедствен резерв с Турски Червен полумесец.


В рамките на Партньорската мрежа „Съседите помагат първи“ на националните дружества от Югоизточна Европа, още от първите часове след бедствието БЧК е в непрекъснат контакт с Хърватски Червен кръст (ХЧК) и с Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец /МФЧК/ЧП/.


БЧК е солидарен с усилията на колегите си от ХЧК, чийто екипи са на терен и оказват първа помощ и психологическа подкрепа на пострадалите в района на Петриня и Сисак, набират, разпределят и предоставят хуманитарната помощ според нуждите.


 


БЧК продължава да следи ситуацията в Хърватия и при необходимост е в готовност за допълнително подпомагане.