НОВИНИ

09.12.2020 г.
ГОТОВИ ЛИ СМЕ ЗА ЗИМНАТА ПЛАНИНА?

Във връзка с усложнената епидемична обстановка тази година Планинската спасителна служба при БЧК няма да проведе станалата вече традиционна предсезонна пресконференция. Планинските спасители са отново в пълна готовност да бъдат в помощ на любителите на зимния туризъм и зимните спортове.

 

През 2020 г., въпреки пандемията от COVID-19, доброволците на ПСС неотлъчно бяха на своите постове в планините и за това говорят цифрите. Още преди края на отминаващата година, броят и видовете инциденти, както и броят на проведените спасителни акции, достигат нивата от предишните години. Това е знак, че в тези трудни времена хората предпочитат спокойствието и чистия въздух в планината. Но не винаги са достатъчно подготвени.

 

За ПСС при БЧК 2020 година също бе изпълнена с предизвикателства, но и с удовлетворението, че успяваме да помагаме, като разчитаме и на вярата на хората в нас. Това показват и резултатите от двете фондонабирателни кампании, които ще продължат до края на годината.

 

С голям отзвук в обществото се ползва съвместната инициатива на БЧК и EVN за подпомагане дейността на ПСС, а по кампанията “За да спасим живот в планината” необходимите средства за осигуряване на Recco детектори за районите с повишена лавинна опасност са почти осигурени.

 

Моля, вижте в прикачените файлове:

Подробна статистика за броя и видовете инциденти и за проведените спасителни акции за периода 01.01.2020 – 07.12.2020 г.

Съвети за безопасност