НОВИНИ

01.12.2020 г.
1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН
#ОбичайБезопасно!


Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. В България от 1986 г. до 25.11.2020 г. са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2020 г. са открити нови 183 ХИВ – позитивни.


Българският Червен кръст и неговата младежка организация са партньори на Министерството на здравеопазването още от старта на първата анти-СПИН кампания у нас през 1992 г. Чрез своите активности организацията се опитва да възпита толерантност не само в обществото, но и в своите доброволци, да покаже, че носенето на емблематичната червена лентичка не е някакъв вид показност, а символ на подкрепа и приемане на хората, живеещи с ХИВ.


Тази година, заради усложнената пандемична обстановка, породена от COVID-19, всички събития, посветени на този ден, ще се провеждат изцяло в дигитална среда. По идеи на доброволците на Българския младежки Червен кръст те ще бъдат достъпни, полезни и интересни за техните връстници – онлайн срещи, клипове, колажи, рамки за профилни снимки, дискусии и за финал – лекция по темата, водена от един от младите доброволци на БМЧК.


И нека не забравяме –  #ОбичайБезопасно!