НОВИНИ

25.10.2020 г.
142 години Български Червен кръст служи на хората

На 25 октомври 2020 г. се навършват 142 години от възникването на първото червенокръстко дружество в България. На този ден БЧК отбелязва своето създаване.


Нашата мисия е да бъдем там, където са бедата, болката и страданието.


Днес, когато светът и България се борят с пандемията от COVID-19, участието на всеки един от нас е от съществено значение. Българският Червен кръст, както винаги досега, застана рамо до рамо с държавата в тази битка. Целият ресурс на нашата организация е ангажиран с действия, целящи да подпомогнат страната в стремежа й да ограничи разпространението на коронавируса. Нашите доброволци също са на първа линия, като ежедневно оказват подкрепа на най-уязвимите и застрашени групи в обществото, на болни и самотни хора.


Силата на БЧК вече 142 години е в отстояването на фундаменталните принципи на Червения кръст - неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Съгласно Женевските конвенции, Българският Червен кръст подпомага държавата и подкрепя нейните структури при ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. Доброволците и служителите на организацията безрезервно помагат за преодоляване на последиците от бедствия, подкрепят и се грижат за пострадалите, осигуряват хуманитарна помощ на нуждаещи се групи от обществото, предоставят хранителни продукти по европейската програма за най-уязвимите социално слаби граждани, самоотвержено работят в областта на първата долекарска помощ и по психосоциалната подкрепа. Планинските спасители на БЧК денонощно са в готовност да спасяват пострадали и изгубени хора в планината, а Водноспасителната служба на организацията подготвя спасители за осигуряване на безопасността около водните площи, работи усърдно с децата и учениците за създаване на умения по плуване и за адекватна реакция при водни инциденти.


Днес над 200 000 доброволци и членове на Българския Червен кръст отбелязват своя празник. Това е армията, която осъществява своите добри дела с подкрепата и помощта на българския народ и на държавните институции.


Благодарни сме, защото обединени, ръка за ръка сме много по-силни и много по-бързо стигаме до хората, за да им помогнем. А това е нашата кауза!


Честит празник на всички доброволци, членове, симпатизанти и служители на Българския Червен кръст!