НОВИНИ

23.10.2020 г.
Председателят на БЧК с високо държавно отличие


Днес, на официална церемония, президентът на Република България Румен Радев връчи орден „За граждански заслуги“ - първа степен, на председателя на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров.


Приемам държавното отличие и оказаната ми чест като израз на признанието и високата оценка на държавните институции за непрестанните усилия на хилядите доброволци и служители на най-голямата хуманитарна организация - Българския Червен кръст и за тяхната отдаденост на всекидневната им работа в подкрепа на нуждаещите се“ - Това каза акад. Христо Григоров след получаване на ордена.


Повече от 25 години акад. Григоров работи всеотдайно за укрепване и утвърждаване на БЧК като модерна и ефективна организация с европейски облик, която вече 142 години неизменно подпомага държавата в хуманитарната област и застава до институциите в едни от най-тежките моменти при бедствия, аварии и кризи от различен характер.


„Доброволците и служителите на БЧК са истинският двигател и сърцето на организацията, в която всеки нуждаещ се може да намери подкрепа, помощ и съпричастност, подадена ръка. Kакто винаги досега, БЧК застана рамо до рамо с институциите и в борбата с COVID-19. Целият ресурс на организацията е ангажиран с дейности, целящи да подпомогнат държавата в стремежа ѝ да ограничи разпространението на коронавируса в страната, а нашите доброволци са на първа линия ежедневно, оказвайки подкрепа на най-уязвимите и застрашени групи от населението.“ – допълни председателят на БЧК.