НОВИНИ

16.10.2020 г.
ЧЕРВЕНИЯТ КРЪСТ БИЕ ТРЕВОГА:
„НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА СТЕ САМИТЕ ВИЕ"
Международната федерация на дружествата на ЧК/ЧП /МФЧК/ЧП/ призовава правителствата и гражданите на Европа да засилят своята бдителност и мерките срещу COVID-19, който опустошава региона.
Повече от седем милиона души в Европа са заразени с COVID-19, а 41 от 54 европейски държави само за две седмици са регистрирали повече от 10% увеличение на случаите. В 23 от тях увеличението е над 50%.
„Почти 250 000 души в Европа загубиха живота си поради COVID-19 и всички ние трябва да работим заедно, за да се опитаме да спрем тази трагедия. Трябва да предприемем колективни действия и да направим правилния избор сега. Спазвайте физическа дистанция, избягвайте струпването на много хора, носете маска, мийте си често ръцете и се изолирайте, ако усетите симптомите, характерни за заболяването. Трудният избор сега ще се изплати през следващите седмици. Защитете се, за да защитите другите. Докато тази буря отмине, а това ще стане, вие сте най-добрата защита срещу този вирус”, каза Биргит Бишоф Ебесен, ръководител на МФЧК/ЧП за Европа.
Д-р Емануеле Капобианко, ръководител на здравеопазването и грижите на МФЧК/ЧП, каза: „Не бихме изпълнили хуманитарната си мисия, ако не задействаме тревога в този тежък етап от развитието на пандемията. Призоваваме правителствата да действат бързо и смело и да засилят незабавно защитните мерки, да следват научни доказателства и препоръки и да подкрепят най-уязвимите, които са засегнати както от вируса, така и от неговото тежко социално-икономическо въздействие. Знаем, че моментът е много труден и той изисква трудни решения, но решаването на здравната криза ще помогне за решаването на икономическата и социалната“.
„Дължим го на стотиците хиляди медицински работници на първа линия и на гражданите, които се изправят срещу тази пандемия с огромен ангажимент и със съзнанието за жертва. Все още можем да променим разрастването, ако действаме смело в този момент “, продължава д-р Капобианко.
„Месеци след началото на тази пандемия знаем, че общностите в цяла Европа жадуват за връщане към нормалността. Но цифрите потвърждават, че все още не сме излезли от гората и докато се отправяме към зимата е по-важно от всякога да останем социално близки, докато оставаме физически отдалечени “, завършва г-жа Ебесен.
Както навсякъде по света и в Европа екипите на ЧК/ЧП продължават да играят своята роля в ограничаването на разпространението на COVID-19 и да подпомагат най-уязвимите хора.
БЧК продължава дейността си, свързана с превенция и подпомагане на уязвими групи от обществото, както и да осигурява необходимата медицинска апаратура и консумативи за нуждите на болнични и здравни заведения в страната.
Изказваме благодарност на всички дарители, партньори, доброволци и служители!!!