НОВИНИ

09.10.2020 г.
БЧК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ отбелязват Европейския ден на донорството и трансплантацията

По повод 10 октомври - Европейския ден на донорството и трансплантацията, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в партньорство с БЧК, общински и държавни организации ще реализират поредица от събития за повишаване на  информираността на обществото за донорството и трансплантацията.


Седем български града ще осветят свои емблематични места. На 10 октомври, след 19.00 ч., в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас.


Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.


В рамките на събитията в периода 12-16 октомври в десет български града доброволци на Българския младежки Червен кръст ще раздават на гражданите информациоони брошури  за донорството и трансплантацията у нас. На 14 октомври, от 12.00 часа, в южната част на парковото пространство на Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България. Създаването на розовата градина в центъра на столицата е израз на признателността и почитта към донорите и техните семейства. Събитията ще приключат официално на 17 октомври, когато от 12.00 часа, в откритото пространство на  „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари, доброволци на БЧК и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце  - солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията.