НОВИНИ

10.09.2020 г.
БЧК ПОДАВА РЪКА ЗА БЕЗОПАСНО ВРЪЩАНЕ В УЧИЛИЩЕ
Дарение от 133 санитарно-хигиенни стелки

Санитарно-хигиенни стелки и дезинфектант, предназначени за начални училища в страната, получи МОН в навечерието на 15-ти септември


На официална церемония във фоайето на Националния съвет на Българския Червен кръст бе връчено дарение от 133 санитарно-хигиенни стелки и 665 л дезинфектант, предназначени за най-малките ученици в страната.


„Децата са най-малко застрашени от COVID-19, но те могат да се превърнат в проводник на вируса към своите родители, към своите баби и дядовци, които биха могли да пострадат тежко. Една болест спира да се предава когато има успешна профилактика. Именно затова, дарението на санитарно-хигиенните стелки е от изключително важност“. Това каза генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов по време на церемонията.


Изпълнителният директор на ЗК „Лев Инс“ АД Павел Димитров припомни, че компанията не за първи път участва в съвместни инициативи с БЧК.  „И друг път със съдействието на нашите приятели от БЧК ние сме подкрепяли хората на първа линия, които поеха най-тежко ударите на пандемията. Сега считаме, че е дошъл моментът да обърнем внимание на бъдещето на България – учениците и техните учители. Това е и причината да се включим в инициативата за безопасно връщане в училище. Чрез нея ние ще подпомогнем най-малките, тъй като за тях е и най-трудно спазването на мерките.“


Дарението бе прието от директорът на дирекция "Учебници и училищна документация" Пенка Иванова, която изрази надежда, че Министерството на образованието и науката ще продължи да бъде припознавано като партньор в подобни инициативи. „Приемаме с признателност направеното дарение, защото всички ние сме обединени от една кауза – да осигурим безопасна среда за нашите деца. Отколешна традиция е българинът да дарява, а когато това дарение идва в навечерието на такъв празник, какъвто е 15-ти септември, защото това е празник, нашето уважение и нашата признателност са още по-големи“.По време на церемонията управителят на „ХМИ-Велико Търново“ АД  Виктор Азманов и изпълнителният директор на „Брезентови изделия“ Атанас Атанасов демонстрираха използването на стелките и начина, по който осигуряват дезинфекция и защита.


В края на събитието, генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов връчи официално сертификати за дарение на ЗК „Лев Инс“ АД и на „ХМИ – Велико Търново“ АД.