НОВИНИ

28.08.2020 г.
30.08 - СВЕТОВЕН ДЕН НА БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ

На 30 август светът отбелязва Международния ден на безследно изчезналите.

Той се провежда по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали по време на въоръжени конфликти и вътрешни безредици.  

Тази година делегацията на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) отбелязва деня с акцент върху хората, изчезнали в резултат на конфликта в Сирия, където десетки хиляди семейства нямат вести от своите близки. От 2012 г. МКЧК регистрира огромен брой заявления за изчезнали хора, подадени от техните близки. Молбите идват от различни краища на зeмното кълбо и обхващат повече от 80 страни.

„Въпросът с хората, които са изчезнали поради конфликта в Сирия е един от най-важните и сложни, с които МКЧК трябва да се справи в своята съвременна история. Семействата са все така разпръснати по света и за съжаление няма признаци конфликтът да отшуми” казва Вилхелм Одд, отговарящ за събирането на семействa в МКЧK и добавя „Нашата работа е чисто хуманитарна: помагаме на семействата да търсят своите роднини”.

Повече от 150 години МКЧК работи, за да помага в търсенето на  изчезнали хора, независимо дали това се е случило поради конфликт, природно бедствие или миграция. В Международното хуманитарно право е заложено, че всеки човек има правото да е информиран за съдбата на близките си, и това е основният мотив в работата на МКЧК. Всяка информация, предоставена от семействата на изчезнали хора,  остава строго конфиденциална и се използва само за целите на издирването.

Всеки, които е изгубил контакт с член на семейството си или близък може да подаде молба в Националното дружество на Червен кръст и Червения полумесец в страната, в която живее или да използва платформата - „Открий лицето” – Trace The Face. https://familylinks.icrc.org/europe/en/Pages/home.aspx

Уебсайтът публикува снимки на хора, които в момента търсят свои близки, изчезнали по миграционните маршрути към Европа. Платформата помага да се свърже по едно семейство  на седмица.

В мандата на Българския Червен кръст и един от важните приоритети е дейността по „ Възстановяване на семейни връзки (ВСВ) и закрила”.


Повече информация и контакти можете да намерите на:  официалната страница на БЧК: https://www.redcross.bg/activities/search_relative   и на: https://www.facebook.com/RFLBulgaria