НОВИНИ

12.06.2020 г.
СВЕТОВЕН ДЕН НА КРЪВОДАРИТЕЛЯ – 14 ЮНИ

Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология за седемнадесети път обединяват усилия, за да изразят дълбоката си благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители. Тази година, поради пандемията от COVID-19, награждаването на дългогодишните кръводарители ще се извършва по места, в областните центрове. С Почетна грамота ще бъдат отличени 61 души от цялата страна – хора, чието човеколюбие е спасило живота на стотици пациенти.


По традиция заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска и директорът на НЦТХ д-р Николай Николов отличиха институции, фирми и неправителствени организации, допринесли за популяризирането на  кръводаряването в страната. Тази година те са 15:


1. Телевизионен канал НВО за креативната кампания по кръводаряване във връзка с последния сезон на филма „Кръв за трона“;2. „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“ за най- успешно организираните кръводарителски кампании в социалната мрежа;3. СДРУЖЕНИЕ „СИЛИ ИМАМ ДА СЕ БОРЯ“ – партньор на НЦТХ за кръводаряването в малките населени места;За устойчиво партньорство4. Национален център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)5. БУЛБИО-НЦЗПБ6. ФЕСТО ПРОИЗВОДСТВО ЕООД7. Национална електрическа компания ЕАД (НЕК EАД)8. СОФАРМА АД;9. УНИФАРМ АД;10. ФИРМА КАРГИЛ БЪЛГАРИЯ;11. БОЛНИЦА ЗА ЖЕНСКО ЗДРАВЕ “НАДЕЖДА“12.ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ- ДАНС;13. DХС TEHNOLOGI14. УЕБ ДИЗАЙН СТУДИО КИПО15. АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК УМБАЛ


Тази година СЗО избра за мото на Световния ден на кръводарителя „Дари кръв и направи света едно по-добро място“. Нека не забравяме, че хората се нуждаят от кръв всеки ден, дори и по-време на пандемия!