НОВИНИ

03.06.2020 г.
„ВОДНИТЕ СПАСИТЕЛИ НА БЧК С ГОТОВНОСТ ЗА БЕЗПРОБЛЕМНО ЛЯТО 2020“
Пресконференция -11:00 часа в зала «Музейна» на БЧК

Българският Червен кръст проведе пресконференция  на 3 юни 2020 г. /сряда/ от 11:00 часа в зала «Музейна» на БЧК (бул. Джеймс Баучер 76)


„ВОДНИТЕ СПАСИТЕЛИ НА БЧК С ГОТОВНОСТ ЗА БЕЗПРОБЛЕМНО ЛЯТО 2020“


Участват:


·        акад. Христо Григоров, председател на БЧК,


·        доц. Стоян Андонов, зам.-министър на младежта и спорта,


·        Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на БЧК


·        Петър Стойчев, световен шампион по маратонско плуване,


·        деятели на водното спасяване

Плуването да стане задължителна дисциплина в училище. За това настоя отново председателят на БЧК акад. Христо Григоров по време на пресконференция за готовността на водните спасители за летния Сезон 2020.


БЧК поставя този въпрос вече 20 години. “Българските деца са едни от най-затлъстелите в Европа, с най-много заболявания, защото са обездвижени. Когато децата се научат да плуват, те ще се движат. Въвеждането на плуването в училищe като задължителна дисциплина ще намали значително водния травматизъм”, каза още акад. Григоров.


Заместник-министърът на младежта и спорта и председател на Националната комисия по водно спасяване на БЧК доц. Стоян Андонов посочи, че за 2019 г. страната бележи рекорд в положителна насока – 3783 спасени и 96 удавени.


“Данните за изминалата година ни нареждат на едно от добрите места в Европа, даже и в света, каза и директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов. 


Ако някой не спазва указанията на водните спасители, те не могат да налагат наказания, но могат да потърсят съдействие от охраната на плажа или от полицията, каза още заместник-министър Андонов. Той подчерта, че на един спасителен пост трябва да има двама души и допълни, че има уверението от министъра на туризма, че това ще се спази.