НОВИНИ

09.05.2020 г.
Обръщение на Франческо Рока-Председател на МФЧК
Честит празник на Червения кръст и Червения полумесец!

 Уважаеми колеги от Червения кръст и Червения полумесец,


Скъпи приятели,


На този Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец сме особено горди да отдадем заслуженото на работата на нашите доброволци и служители, които са на първа линия и отговарят на нарастващите нужди на общностите, засегнати от пандемията COVID-19. Те сеят доброта и солидарност по целия свят и осигуряват надежда и достойнство насред отчаянието. Невероятният дух на нашите доброволци по целия свят, по време на тази криза, е не само повод за възхищение, но и източник на вдъхновение.


Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец е възможност да изразим колективна благодарност къмнашите 13 милиона доброволци, за тяхната примерна отдаденост на хуманитарната кауза и фундаменталните принципи на Движението, както и да им благодарим за тяхната доброта, храброст и безкористност.


На 8 май тази година се оказваме физически отдалечени един от друг, но сме по-близо от всякога, докато вървим по пътя на човещината. Ние наистина сме обединени в тази криза. Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец винаги е близо до хората, дори, когато времената са били трудни и когато надеждата може да изглежда толкова далечна.


В тези предизвикателни времена, нашите Национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец също демонстрират, че сме обединени в своята отдаденост да помагаме на хората в беда. Първоначалното намерение на Хенри Дейвисън, един от бащите-основатели на нашата организация, основана след пандемията за грип през 1918 г., все още отразява и намерението ни днес: „Събираме се с цел да намерим начин да допринесем с опита си, в полза на света и за да координираме усилията на всички национални дружества в интерес на човечеството. ''


Тази година сме свидетели на безпрецедентно време, което тласка всички нас към адаптиране към новите начини на доброволчество и съвместна работа с общноститеБлизостта ни с уязвимите хора и общности се трансформира и продължаваме да променяме живота си. И в тези времена на физическо дистанциране, се научихме да се утешаваме и да проявяваме солидарност отдалеч, продължавайки да градим социални връзки и да развиваме чувство за принадлежност.


Способността ни да отговорим на тази криза определя последиците за уязвимото население и за всички нас в световен мащаб. Трябва да се справим с тази глобална пандемия с подхода, че „никой не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност“Както никога досега, безопасността и благополучието на всички са от решаващо значение за безопасността и благополучието на целия свят.


Днешният свят е в състояние на постоянни катаклизми и постоянна криза, но какъвто и да е проблемът – природна заплаха, климатична криза, конфликт или миграция - доброволците от Червения кръст и Червения полумесец са видими посланици на мира и солидарността, а също и активни играчи при формирането на бъдещето на хората и държавитеТяхната ангажираност и всеотдайност като първи реагиращи и местни участници в облекчаването на човешкото страдание остава силна.


Днес празнуваме нашите жени и мъже, млади и стари, всеки един човек, който продължава да реализира идеята за Червения кръст и Червения полумесец,всеки ден. Ние празнуваме нашите усилия да достигнем до най-уязвимите и да гарантираме, че никой не е изоставен. Ние празнуваме подкрепата на нашите семейства за нашата отдаденост на човечеството. Празнуваме нашето семейство  на Червения кръст и на Червения полумесец. Наистина можем да кажем, че сме нужни сега повече от всякога. Да цитираме нашия основател Анри Дюнан: „Всеки може по един или друг начин, всеки в своята сфера и според силата си, да допринесе до известна степен за доброто дело.“


Благодарим на всички и ръкопляскаме в знак на солидарност. Честит Ден на Червения кръст и Червения полумесец!


Обръщаме се с молба към всички председатели и генерални директори на Червения кръст и Червения полумесец любезно да предадат нашето послание на служителите и доброволците в техните национални дружества.


Искрено Ваши,


 


Джаган Чапагейн-Генерален секретар   


                                       


Франческо Рока-Председател