НОВИНИ

07.05.2020 г.
8 май – Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец
Аплодисментите са за доброволците - #KeepClapping

8 май – Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец


Тази година той е посветен на благодарност към доброволците, които работят всеотдайно и на първа линия в борбата с COVID-19. Аплодисментите са за тях#KeepClapping


Обръщение на председателя на БЧК акад. Христо Григоров 


Уважаеми доброволци,


Скъпи червенокръстци, партньори и съмишленици,


Всяка година на 8 май милиони хора честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. На този ден преди 192 години е роден големият човеколюбец Анри Дюнан - идеологът и създателят на международното червенокръстко движение. Днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец изповядват неговите идеи за хуманност, солидарност, взаимопомощ на фона на новите критични предизвикателства на динамично променящия се свят.


Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, основано преди повече от 150 години, има над 14 милиона доброволци, които и днес, в борбата с разпространението на пандемията COVID_19,  са на предната линия на хуманитарната дейност: предоставят медицинска помощ, психосоциална подкрепа, работят в извънредни ситуации, помагат на най-уязвимите групи на обществото. Те са мерило за най-висока нравственост и отговорност, илюстрация на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността.


Повече от 142 години Българският Червен кръст изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата и работи усилено за закрила и подпомагане на уязвими групи граждани, за опазване на тяхното достойнство. В момента Българският Червен кръст осъществява мащабна кампания в подкрепа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и на Министерство на здравеопазването за справяне с епидемиологичната обстановка. 


Това е поредният хуманен акт пред лицето на страданието, а успехът на кампанията е доказателство за наличието на висока социална отговорност у българина, на съпричастност, човеколюбие и благородство, на доверие към Българския Червен кръст.


Българският Червен кръст има безценен капитал – младите червенокръстци, на които изказвам  дълбока благодарност за тяхната отдаденост на най-хуманната кауза.


Днешният ден е изключително подходящ да изразим  признателност към всички доброволци, членове и служители на Българския Червен кръст и към нашите партньори и дарители, към всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието.


Честит ден на хуманността!


Медиите за нас


директорът на БМЧК Деница Баръмова за телевизия СКАТ   http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=7743 


директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова, телевизия КИС13 https://kiss13.net/news/ruse/direktorat-na-bchk-ruse-da-rabotish-v-cherveniya-krast-e-kauza 

БЧК-Добрич, Регионална телевизия Добрич - http://www.tvdobrich.com/2020/05/05/mladi-dobrovolczi-byaha-otlicheni-za-aktivna-milosardna-dejnost/