НОВИНИ

22.04.2020 г.
БЧК ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ ОТ СМАРТ ГРИВНИ ЗА ХОРА ПОД КАРАНТИНА
Дарение от 50 смарт гривни Comarch

Дарение от 50 смарт гривни Comarch, предназначени за хора под домашна карантина, получи председателят на Българския Червен кръст  акад. Христо Григоров. Дарението бе връчено от управителя на “Интер Бизнес 91” ЕООД Людмила Зафирова, в присъствието на посланика на Република Полша Н. Пр. Мачей Шимански.


Гривните ще подпомогнат работата на отговорните институции във всекидневните им усилия за ограничаване разпространението на коронавируса. Те ще позволят да се намали честотата на посещения за проверка от страна на служителите на реда при карантинирани в домашни условия  лица, както и ще намалят риска от заразяване от хора с доказана коронавирус инфекция.  Вграден GPS модул ще алармира в случай на нарушаване на карантината, а функцията за гласово повикване ще улесни ползвателите за бърз контакт при необходимост от медицинска помощ или връзка с отговорните службите.


Мобилният оператор А1 България предостави безвъзмездно и 50 СИМ карти за срок от 6 месеца, чрез които да се извършва комуникацията с устройствата.


Направеното дарение е предназначено за РЗИ-София, във връзка с изпълняван пилотен проект, чиято цел е при модифициране на гривните да се отчита здравният статус на гражданите по време на извънредното положение.


Смарт гривните вече се прилагат ефективно в Полша, като предстои тяхното внедряване в редица държави в Европа и в Близкия Изток.