НОВИНИ

04.12.2019 г.
МФЧК/ЧП ИЗБРА НОВ ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР
МЕЖДУНАРОДНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ ИЗБРА НОВ ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР

На извънредно заседание в Женева, Управителният съвет на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) избра Джаган Чапагаин от Непал за свой генерален секретар. Той ще поеме поста на 1 февруари 2020 г. за следващия четиригодишен мандат от сенегалеца Елхадж Ас Си.
Джаган Чапагаин има инженерно образование и повече от 25 г. опит в Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, където започва като доброволец. Заемал е редица високи позиции, вкл. и регионален директор за Азия Пасифик.
„Сигурен съм, че личният опит, който Джагал притежава, както и неговата ясна визия за ролята на МФЧК/ЧП в Международното движение и като част от хуманитарния сектор, ще го направят изключително полезен“, каза президентът на Федерацията Франческо Рока при представянето на Джаган Чапагаин. Той благодари на досегашния генерален секретар Елхадж Ас Си за отдадеността към организацията и към милионите нуждаещи се, на които тя служи. „Сигурен съм, че нашите пътища много скоро ще се пресекат отново, защото, станал веднъж член на семейството на Червения кръст и Червения полумесец, оставаш такъв завинаги!“, каза още Франческо Рока.
Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец е най-голямата хуманитарна мрежа в света. Тя включва 190 национални дружества и повече от 13.7 млн. доброволци.