НОВИНИ

18.06.2019 г.
ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ
XVIII МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ - ВАРНА БЕ ЗАКРИТ С ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ

След 5 вълнуващи дни, изпълнени с емоции, творчески занимания, дискусии, прожекции на филми, разнообразна програма и международни срещи край морето, международното жури в състав: Доротея Тончева, актриса, Арман Пеккая, режисьор /Турция/, Илиян Джевелеков, продуцент и режисьор, Велислав Павлов, актьор, и проф. Виолетка Тачева, обяви  и официално бе закрит XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми - 2019 г.


Голямата награда на фестивала се присъжда на филма „ТВОЙ РЕД Е“ (Бразилия, реж. Елиза Капаи): особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест.


Специалната награда на журито получи филмът на БНТ „НАЧАЛОТО Е КРАЙ“ (България, реж.Румяна Ангелакова): филм, който с изключителна съпричастност навлиза в един от най-жестоките проблеми на днешното време – употребата на наркотици сред младите.


Най-добър режисьор е Санджай Рауал за филма „3100: БЯГАНЕ И СЕБЕНАДМИНАВАНЕ“ (САЩ): режисьорът Санджай Рауал е успял със средствата на киното да надникне в душите на героите във филма и да освети езотеричните и духовни измерения на превъзмогването на зададените ни човешки лимити.