НОВИНИ

13.06.2019 г.
XVIII международен фестивал на червенокръстки и здравни филми – Варна
Откриване 13 юни 2019 г. от 19.00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна
С уникалното звучене на германския концертен орган „Шуке” и виртуозното изпълнение на Бах от най-добрия български органист Велин Илиев, започна официалната церемония по откриването на XVIII Международен фестивал на червенокръстките и здравни
филми 2019 г. Участниците и гостите, които въпреки проливния дъжд, бяха посрещнати на входа на Фестивалния и конгресен център – Варна от зареждаш флашмоб на доброволци наЧервения кръст, се шегуваха, че тази година на Фествала ще му върви по вода.
Водещите на церемонията - актьорите Александра Сърчаджиева и Кирил Аспарухов, представиха и поканиха на сцената на Зала 1 официалните гости, журито и участниците в тазгодишната филмова надпревара, в която изявиха желание да се включат над 3200 филма от повече от 120 държави. Особена заслуга за интереса и богатата програма имат директорътна Фестивала Илия Раев и  художественият директор проф. Божидар Манов. Специално поздравление от името на президента на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока прочете Беноа Карпентие – мениджър стратегии и глобални мрежи в комуникационния отдел на Федерацията в Женева. „Благодаря за отдадеността на ръководството, доброволците и служителите на Българския Червен кръст за това, което правят всеки ден: вие сте пример за цялото международно движение на Червения кръст и Червения полумесец. Нашето движение е въплъщение на хуманността и съм сигурен, че това важно събитие ще разпространи нашите принципи и ценности.” – се казва в приветствието на Франческо Рока. Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова сподели, че за нея е чест и привилегия да бъде отново патрон на фестивал с дълголетна традиция, който връща вярата в човеколюбието. След като ѝ благодари за милите думи, председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров отправи покана към вицепрезидента да бъде патрон и на следващото 19-о издание. Той връчи и почетен плакет на режисьора д-р Статис Аврамидис, създател на филма, посветен на „бащата” на професионалното водно спасяване в Гърция Лукас Бистаракис.Успех на участниците в конкурсната програма, която ще радва варненци и гости на града с едни от най-успешните кино продукции през изминалата година, пожелаха и кметът на Община Варна Иван Портних и заместник-ректорът на Медицинския университет – Варна проф. Тодорка Костадинова. Филмовата програма бе открита с прожекцията на изключителната документална творба „Папа Франциск: Човек на думата си“, дело на един от най-талантливите режисьори – Вим Вендерс, който за съжаление не можа да присъства лично, но изпрати специално видео послание. Сред гостите на Фестивала са любими български артисти и филмови дейци като Гинка Станчева, Емилия Радева, Мартичка Божилова, Мария Статулова, Параскева Джукелова, Яна Маринова, Станимир Трифонов, Олга Маркова и много други. За участие в XVIII Международен фестивал във Варна пристигнаха и много чуждестранни гости – представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, на Румънския и Македонския Червен кръст, на Турския Червен полумесец. Гости на Фестивала са и режисьори и журналисти от Италия, Иран, Индия, САЩ, Сърбия, Кипър, Бразилия, Турция и др. Нелеката задача да оценяват творбите в конкурсната програма тази година ще имат: Доротея Тончева – председател на журито, Арман Пекая – Турция, Велислав Павлов, проф. Виолетка Тачева и Илиян Джевелеков.Организатори на Фестивала са Българският Червен кръст и Медицинският университет – Варна.