НОВИНИ

06.06.2019 г.
ИНОВАТИВНИ ГРИЖИ ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Умни устройства помагат на възрастните хора в дома им

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на БЧК акад. Христо Григоров, представители на Министерство на образованието и на Министерство на здравеопазването стартираха партньорски проект „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“.


„Поздравявам БЧК, че винаги търси иновативни методи, за да подпомага уязвими хора. Дистанционната грижа в новия проект ще надгради постигнатото досега от центровете домашни грижи на организацията във Враца. Проектът се вписва изцяло в политиката на Министерството на труда и социалната политика за хората с увреждания и възрастните.“ – това каза министър Петков на пресконференция за представяне на новия проект.


Д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, представи  проекта, Цветана Герджикова, ръководител на програмния оператор към МОН,подчерта, че това е първият проект, който започва в България с подкрепата на ФМ на ЕИП 2014 -2021. Кметовете на общините Бяла Слатина, Враца, Белоградчик, Криводол и Видин категорично подкрепиха осъществяването му и благодариха за възможността възрастни хора точно от тези социално-слаби региони да са бенефициенти на проекта.


Изп. директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов отбеляза мястото и ролята на Спешната болница Пирогов в реализацията на проекта.