НОВИНИ

08.05.2019 г.
Обръщение от Председателя на БЧК.
Честит празник на хуманността, на добротата и на човешкото благородство!

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,



Днес светът отбелязва Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Тази дата не е избрана случайно – 8 май е и рожденият ден на създателя на червенокръсткото движение, големият хуманист и първият носител на Нобеловата награда за мир – швейцарецът Анри Дюнан. Вече 160 години неговите идеи обединяват различни по своите възгледи, раса и религия общности. Идеи, които се превърнаха във фундамент на глобална хуманитарна мрежа от 191 национални дружества с над 15 милиона членове и доброволци.

Живеем в размирно време, в което ежедневно ставаме свидетели на хуманитарни кризи, въоръжени конфликти, болка и страдание. Основни ценности са подложени на сериозно изпитание. Затова сме горди, че успяхме да изградим една своеобразна къща на доброто, в която човекът в нужда ще намери подкрепа, помощ, съпричастност и разбиране.

Българският Червен кръст, който наскоро навърши 140 г. от своето създаване, работи по 120 проекта с национално значение, насочени към две от най-уязвимите групи в обществото – децата и възрастните хора. За изминалата година над 300 хил. души и повече от 700 социални институции получиха хуманитарно подпомагане. Близо 100 хил. са преминалите обучение по първа помощ. На повече от 3000 души в планината и 5000 във водните площи помогнаха спасителите на БЧК, които отново доказаха защо са сред най-добрите в света.

Сред основните характеристики за силата на една хуманитарна организация са нейните доброволци, а нашите са 20 хил. в цялата страна. Близо 11 хил. от тях членуват в младежката ни структура. И тук искам много ясно да откроя една радостна тенденция – все повече деца намират в БЧК алтернатива на заобикалящия ни негативизъм и възприемат нашите принципи: хуманност; независимост; доброволност; безпристрастност; неутралност; единство и универсалност.

Не бих могъл да изброя всички дейности и положените през годините усилия, но Ви уверявам, че ще продължим да бъдем опора на българското общество и на държавата.

Поднасям най-дълбока благодарност към хилядите доброволци и членове на голямото семейство на Българския Червен кръст, към нашите партньори – държавни институции, местна власт, корпоративния сектор, медии, дарители и приятели, към всички български граждани, без които не бихме могли да бъдем толкова ефективни при облекчаване страданието на нуждаещите се от грижа и подкрепа.



Честит 8 май!



Честит празник на хуманността, на добротата и на човешкото благородство!



Акад. Христо Григоров, д-р, х.к.

Председател на БЧК