НОВИНИ

03.05.2019 г.
100 ГОДИНИ ХУМАНИТАРНИ ДЕЙНОСТИ
МЕЖДУНАРОДНА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ 1919 - 2019
100 години надежда

100-годишната история на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) не е само история за миналото. Това е история за всичко, което определя Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец като една динамична и иновативна глобална мрежа, готова да посрещне предизивикателствата на бъдещето.
Това е история за дейността на 13.7 милиона отдадени доброволци по целия свят, които спасяват човешки живот и за всекидневната им подкрепа към обществото. Това е история за силата на хуманността и за принципите на неутралност, безпристрастност и независимост, така важни и днес, както и през 1919 г.

Историята на МФЧК/ЧП е история на солидарност.

През 1919 г. се ражда първообраза на Международната федерация на ЧК/ЧП, чийто основатели са дружествата на Червения кръст от: Франция, Великобритания, Италия, Япония и САЩ. Българският Червен кръст се присъединява към МФЧК/ЧП през 1921 г.
През 2019 г. отбелязваме 100 години от раждането на надежда за обществото, където най-отчаяно се нуждаем от нея, за да се чуе гласът на най-уязвимите хора. Вече столетие апелираме за мир и зачитане на човешкото достойнство навсякъде по света и винаги ще бъдем там, където има най-голяма нужда, за да окажем помощ преди, по време и след бедствие или криза.
Повече за историята на МФЧК/ЧП на:

Join the #100YearsChallenge!
Отбелязваме 100 години хуманитарна дейност чрез нашия #100YearsChallenge за да вдъхновяваме, окуражаваме, подкрепяме и честваме Червения кръст и Червения полумесец. Избрахме няколко въздействащи снимки, за да покажем как хуманността ни обединява.