НОВИНИ

19.04.2019 г.
Интервю със Сергей Цветков (ПСС)
Сергей Цветков, ПСС: Всяка уважаваща себе си спасителна служба има група от кучета.

Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския червен кръст (БЧК) в интервю за Агенция „Фокус“ по повод навършването на 45 години от създаването на спасителната група с кучета.

Фокус: Г-н Цветков, навършват се 45 години от създаването на групата за спасяване с кучетата към Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския червен кръст (БЧК). Каква е нейната история?

Сергей Цветков: В далечната 1974 г. е създадена тази група за спасяване с кучета. Оттогава групата се занимава със спасяването на хора в планините, затрупани в лавини, загубени, и за работа при бедствия, аварии и катастрофи. Имаме доста участие навън в чужбина, не само в нашите планини. Като започнем от земетресението през 1988 г. в Армения, после през 1999 г. имаме дейни участия при двете земетресения в Турция. В нашите планини имаме доста извършена работа. 

Фокус: С колко кучета спасители разполага Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК)? Достатъчен ли е броят им за нуждите на службата?

Сергей Цветков: В момента разполагаме с 22 кучета. 10 от тях са оперативни - клас C, с тях работим. Другите са в начален клас или подготвителен клас между A и С. Това са трите класа, с които работим с кучетата. Клас А са най-малките. Клас B е междинният и С са оперативните. Поддържаме един порядък от 10-ина оперативни кучета. По нашата наредба за спасителната служба се позволява около 22 до максимум 25 кучета, защото всичко това е свързано със средства. Знаете, че в България те никога не са достатъчни. 

Фокус: При кои бедствия кучетата спасителите оказват най-голяма помощ на пострадалите?

Сергей Цветков: Много е относително понятието да оказват най-голяма помощ. Кучетата оказват помощ винаги, когато са спасили човешки живот, при бедствия, аварии и катастрофи от рода на земетресения. Там са и най-тежките последствия, за няколко секунди може милиони души да пострадат. Помагаме също и при лавините, там попадат по-малко хора. Но едно пропадане на човек в лавина и неговото му вадене отново е спасяване на човешки живот. Така стоят нещата и при намирането на човек в планината. Спасим ли човешки живот, значи сме помогнали. Въпреки, че сме намирали и много мъртви хора, за съжаление, но това за нас отново е успешно свършена работа, макар, че човекът е мъртъв. Нашата задача е да отидем там, да го локализираме и да го извадим. Не можем точно да кажем кои са най-добрите практики, при които кучетата помагат. Те помагат при всички нещастни случаи. 

Фокус: Какъв е приносът на кучетата към ПСС за спасяването на човешки животи при бедствия?

Сергей Цветков: Приносът е наистина голям. Всяка една уважаваща себе си служба, която се занимава със спасяване на човешки животи, има в своите структури група от кучета. Ще ви дам само един пример, едно куче в порядъка от 20-30 минути работа, може да отмени 30 човека, които ще работят 5-6 часа. 

Фокус: По какъв признак се избират кучетата, които ще бъдат обучени за бъдещи спасители? 

Сергей Цветков: По нашата наредба, малките кучета се избират от инструктор в групата и ветеринарен лекар. Правят се определени селективни тестове и се избира малкото куче за нашата работа. Най-вече се гледа да бъде от определена работна линия, по която се следят качествата на родителите - начинът на работа, наблюдава се агресията, защото е недопустимо спасително куче да бъде агресивно към хората. 

Фокус: Какви са обученията и колко продължават те за една успешна подготовка на кучетата спасители?

Сергей Цветков: Това са различни упражнения и те се правят за работа в планини. Нашите кучета са за дейност в планинските части. Започва се с януарски курс, когато има достатъчно сняг, и се работи за условия в лавинни бедствия. Априлският курс, който тече и в момента, е за лавини и преминаването към лятната работа, за търсене на изгубен в планината. И, последният курс през септември, е за работа при бедствия, аварии и катастрофи. Това са земетресенията и всякакви злополуки. Едно куче става оперативен клас за 3-4 години обучение. С всяко едно животно работим строго индивидуално. Нито едно животно не прилича на друго - те са като хората. Те имат същата типове висша нервна дейност – холерик, сангвиник, меланхолик и флегматик. Най-добрите кучета за нашата работа са сангвиниците. 

Фокус: Какви грижи се полагат за кучетата, които са част от Планинска спасителна служба?

Сергей Цветков: Кучетата на Планинската спасителна служба са част от семействата на самите водачи. Те живеят в техните семейства. Имаме 22 броя кучета, които живеят в цяла България. В зависимост от нещата, където има нужда от спасителни кучета. В град Банско има 5, в моя град Берковица са 2, в Кюстендил 1, в Добринище са 2, Разлог пак са 2. На различните места броят им е различен и той зависи от необходимостта. Тази бройка се определя от Управителния съвет на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Ние изцяло се съобразяваме с определената бройна по наредбата. Стремим се да не я надвишаваме, защото това ще увели и планираните разходи. 

Фокус: Колко време средно издържа едно куче в работата си в спасителната служба? 

Сергей Цветков: При нас практиката показва, че едно куче може да работи до 10-годишна възраст, като го поддържаме в кондиция. Много често се случва при нас, от тежките натоварвания на животните, да не издържат до тази възраст. Но, имаме и такива, които са преминали тази възраст и взе още са в работна кондиция. 

Фокус: През годините групата за спасяване с кучета участва в подпомагането на много образователни каузи, както и в образователни програми с деца, детски градини и училища. Можете ли да ни разкажете за някои от тях?

Сергей Цветков: От няколко години излезе практика да участваме в различни мероприятия съвместно с деца от училища. Преди 3 години се организира събиране на средства под патронажа на Райфайзенбанк. От тях са събрани доста средства. В момента тече процедура за набиране на производители, които да ни направят две ремаркета за кучета. Самите ремаркета са необходими и при участие в курсове, и при оперативна работа. Нашите животни живеят в тези ремаркета. 

Фокус: Имате ли в момента активна кампания за подпомагане на кучетата спасители?

Сергей Цветков: В момента нямаме активна кампания, но в Българския червен кръст ние винаги сме отворени и там текат доста кампании. Всеки, които желае да дари някакви средства на Планинската спасителна служба и за кучетата има различни сметки, по които може да се преведат пари. 

Фокус: Каква програма подготвихте за навършването на 45 години от създаването на групата за спасяване с кучета към ПСС ? 

Сергей Цветков: Поканили сме да ни гостуват наши бивши колеги - водачи на кучета. С тях ще направим съвместно занятие. Ако има желаещи можем да демонстрираме и специализирана работа, като например търсене на изгубен в планината. Това са практически занятия. Вечерта сме ги поканили на тържествена вечеря, д
а си пожелаем здраве за нас и нашите семейства.