НОВИНИ

17.04.2019 г.
45 години работа със спасителни кучета
На 19 април 2019 г. (петък) от 11:00 ч. на учебния полигон на Планинската спасителна служба зад хижа “Алеко” ще се проведе демонстрация, специално организирана по повод 45-та годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета.
Юбилеят ще бъде отбелязан и с едноседмичен квалификационен курс (14 – 20 април 2019 г.), по време на който спасители-водачи и служебни кучета от отрядите в цялата страна, както и трима специални гости от Словакия, ще се упражняват в дресура и усвояване на различни техники за спасяване – намиране на затрупани от лавина, търсене на изгубени хора в планината и др. Курсът ще се проведе на Витоша и ще бъде воден от Сергей Цветков – ръководител на специализираната група на ПСС за работа с кучета-спасители.


Допълнителна информация:
През 1974 г., с помощта на австрийските инструктори Ханс Басети и Роланд Адамле и активното съдействие на ръководителя на ПСС при БЧК Кирил Петров, се поставя началото на работата със спасителни кучета.
През 80-те години на миналия век започва успешната и ефективна работа на водачите и кучетата по ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В учебни условия и в реални акции, успешно се прилагат придобитите умения за спасяване на пострадали при лавини и при други инциденти. Спасителни екипи на БЧК са работили ефективно и при големите земетресения в Армения през 1988 г. и в Турция през 1999 г., както и при много бедствени ситуации в България.