НОВИНИ

04.02.2019 г.
30 ГОДИНИ СЛЕД РАЗРУШИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ АРМЕНИЯ ПОМНИ ПОДАДЕНАТА РЪКА
БЛАГОДАРНОСТ ЗА ЧОВЕШКАТА СОЛИДАРНОСТ
Признателността на арменския народ за безценната помощ на България поднесе извънредният и пълномощен посланик на Република Армения у нас Н. Пр. г-н Армен Саргсян. На специална церемония по случай годишнината от разрушителното земетресение, отнело живота на над 25 000 души, той награди участниците в спасителните операции преди 30 години и още веднъж благодари екипа, извадил 150 души от отломките на гр. Спитак, 6 от които живи. Според посланик Саргсян бедствието е предизвикало уникално обединение около хуманитарните ценности в целия свят, а от 113 държави подали ръка на Армения, България е една от първите.
„Ето защо, ние отдаваме почит на народа на България, на българското правителство, на Българския Червен кръст, които положиха усилия за провеждането на спасителните дейности“, каза в заключение той.
Само за 10 дни – от 7 до 17 декември 1988 г., България изпраща 7 самолета (5 на БЧК и 2 на СО „Фармация“) с над 10 тона хуманитарна помощ за пострадалото население - медикаменти, храни, дрехи, палатки, завивки и др. БЧК изпраща и група от 16 спасители с 10 кучета на ПСС, които взимат участие в спасителните дейности от момента на пристигането си. До 20 декември в обявената от БЧК банкова сметка постъпват колосалните 11 768 000 лв., а организацията предоставя 100 000 лв. собствени средства. БЧК закупува и 300 български сглобяеми къщи, осигурява монтажници и ги транспортира до Армения.
“Спомням си земетресението в Армения през 1988 г. Никога не е имало такава мобилизация на българския народ да помогне. Тогава БЧК за нула време успя да комплектова 5 самолета с всичко необходимо. Да не говорим за тези славни мъже, които се качиха на самолета с кучета и всичко което се направи, за да се помогне на арменския народ“. Това каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров по време Той подчерта, че точно това се случва, когато си застанал зад идеите на човечността и на доброто, и когато си готов да помагаш не само на хората от своята страна, а на всички в нужда.
Събитието бе уважено от зам.-министъра на външните работи Юрий Щерк, председателя на групата за приятелство с Армения в 44-то Народно събрание Николай Тишев, посланиците на Русия, Грузия, Беларус, Албания, Аржентина, Палестина и Къпър, както и от дипломатически представители на мисиите на САЩ, Германия, Полша, Румъния.
Специален гост беше немската овчарка Гари, който е наследник на кучетата, взели участие в спасителната акция в Спитак и в момента е част от екипа на ПСС към БЧК.