НОВИНИ

16.01.2019 г.
Възстановен бе паметникът на един от най-големите дарители на БЧК
„Този ден е специален не само за нас, но и за България. Днес ние отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред един от най-големите благодетели на Българския Червен кръст Отто Биелигк, човек с голямо сърце, подаващ ръка на хората в нужда.“
Това каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров по време на тържествената церемония по откриване на възстановения бюст на големия австрийски дарител. Отто Биелигк е погребан, според изричното му желание, в двора на бившата Болница „Червен кръст“, а днес – УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, построена от БЧК през 1900 г.

През 1917 г. австрийският гражданин Отто Биелигк дарява имоти с площ от близо 5 000 кв. м. – имущество, оценено тогава на повече от два милиона златни лева. Значението и мащаба на този жест оцени и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, който сподели, че възстановяването на паметника за него е лична кауза от първия ден, в който поема ръководството на болницата.

Сред официалните гости на церемонията беше и Симеон Сакскобургготски, който даде за пример доброто партньорство между БЧК и „Пирогов“ и акцентира върху значимостта на дарителството във всичките му аспекти. „За мен откриването на паметника означава памет за личност, още от времето, когато майка ми е помагала и е била толкова дейна за Българския Червен кръст. Аз съм слушал още като дете за моменти, в които тя е участвала и е посещавала болницата“, каза още той.

В събитието участваха и генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов, главният секретар на БЧК д-р София Стоименова, зам.-директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Николай Габровски, консултантът и живата памет на червенокръстката организация Лидия Маркова, служители на „Пирогов“ и доброволци на БЧК, които поднесоха венци на паметника на Отто Биелигк от името на Националниясъвет и на Столичната организация.