НОВИНИ

03.12.2018 г.
Спасителни действия при земетресение и последващ пожар
Най-любезно Ви каним на 5 декември 2018 г. (сряда) от 10:30 ч. в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен на уникална демонстрация на спасителни действия при земетресение и последващ пожар.
Близо 60 души, намиращи се в базата – ученици, доброволци и почиващи, са застрашени от бързо растящия пожар, възникнал след земетресението. Някои от тях са ранени, други – уплашени, всички се опасяват от повторен трус.

Вследствие на възникналата ситуация екипи от доброволци на БЧК, намиращи се в близост до базата, са активирани и изпратени да подпомогнат бедстващите. Включват се Националният екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи (НЕРБАК), Младежкият авариен екип (МАЕ) - София, Доброволният екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи (ДЕРБАК)-София.

Ще можете да наблюдавате съвместни действия по евакуиране на пострадали и бедстващи, по оказване на първа долекарска помощ, както и психосоциална подкрепа на всички засегнати. По време на евакуацията на учениците и доброволците от учебните зали се оказва, че има хора, затиснати от паднали предмети и конструкции, както и такива, които нямат свободен изход поради възникналия пожар. Тези специализирани и кризисни случаи ще бъдат евакуирани от екип на ПБЗН, които също са на терен.
Демонстрацията се провежда в рамките на Национално обучение по Първа долекарска помощ, Първа психологична помощ и Психосоциална подкрепа, организирано от Български младежки Червен кръст. То се провежда в периода 02.12-06.12.2018 г. и в него над 100 младежи-доброволци от цялата страна се подготвят да оказват първа помощ и за реакция при бедствие, авария или криза.


Важно!!!
Журналистическите екипи, желаещи да ползват служебен транспорт на БЧК, да направят заявка на телефоните на Пресцентъра най-късно до 16.00 ч. на 4 декември (вторник). Микробусът ще тръгне в сряда – 5 декември 2018 г., в 9.30 ч. от централата на организацията – бул. „Джеймс Баучер” 76.

За допълнителна информация: Деница Баръмова, директор на дирекция БМЧК, 0889778009.