НОВИНИ

31.10.2018 г.
140 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

Българският Червен кръст отбеляза тържествено 140-годишнината от създаването си. Юбилеят премина под почетния патронаж на президента на Република България г-н Румен Радев.
Специален гост на честванията бе президентът на Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец (МФЧК/ЧП) Франческо Рока, който на място се запозна с дейностите, осъществявани Българският Червен кръст. Президентът на МФЧК/ЧП Франческо Рока, председателят на БЧК акад. Христо Григоров и генералният директор д-р София Стоименова бяха приети от президента на Република България и от представители на българското правителство. Най-наболелите хуманитарни проблеми в света бяха обсъдени с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която изрази подкрепата си към проект на БЧК, в сътрудничество с МФЧК/ЧП, за създаване на склад за бедствена готовност у нас, който да обслужва целия регион, както и на училище за обучение на парамедици от Балканския регион.
Президентът на МФЧК/ЧП се срещна и със зам.-министър председателя Томислав Дончев, със зам.-министъра на вътрешните работи Милко Бернер и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР гл. комисар Николай Николов.

„Високо ценим дейността на Българският Червен кръст не само на местно, но и на международно равнище. Ще продължим да подкрепяме организацията, която би могла да играе ролята на „хуманитарен хъб“ за региона“ - заяви Франческо Рока след разговорите с представителите на изпълнителната власт.

Президентът на Република България Румен Радев благодари на Франческо Рока за подкрепата, която МФЧК/ЧП оказва на Българския Червен кръст. „Най-голямата доброволческа организация не просто спасява бедстващите и развива социални и здравни грижи за нуждаещи се деца, възрастни или самотни хора, тя създава усещането, че някой е готов безвъзмездно да помогне, поставяйки на риск живота си“, заяви държавният глава по време на срещата в президентството. По думите му, именно човечността и безвъзмездната подкрепа са един от стълбовете на всяко общество. Франческо Рока изрази задоволство от дейността на БЧК не само у нас, но и в региона, като посочи, че българската организацията има лидерска роля на Балканите и този потенциал трябва да се използва. „Трябва да се гордеете с младите българи, които се посвещават на доброволческите дейности със завидна енергия и служат за пример“ - добави президентът на МФЧК/ЧП.

В централата на БЧК Франческо Рока и придружаващите го представители на МФЧК/ЧП - Саймън Мисири – ръководител на Регионалната делегация на МФЧК/ЧП в Будапеща, и Гуанделина Конте - политически съветник на президента Рока, както и гостите от МКЧК – Иелена Стиячич и Гордана Миленкович, бяха посрещнати сърдечно от ръководителите на организацията от цялата страна, от доброволци и служители на БЧК. В изключително сърдечна атмосфера председателят на БЧК акад. Христо Григоров приветства гостите и всички червенокръстци по повод празника и заедно с генералния директор д-р С. Стоименова награди всички областни организации с паметен плакет „140 години БЧК“.

Повече от 120 доброволци на Българския младежки Червен кръст от цялата страна проведоха дискусия за предизвикателствата пред доброволчеството днес и „измериха“ заедно с президента на Федерацията колко доброволчески опит има в залата на Софийска градска художествена галерия, домакин на срещата.

Отбелязването на 140-годишнината продължи с тържествен концерт в Народния театър „Иван Вазов“ под надслов „Заедно помагаме“. Повече от 700 души в залата, дошли да уважат юбилея на най-голямата хуманитарна организация у нас, се изправиха на крака, за да изслушат българския национален химн и химна на БЧК. Приветствани слова произнесоха президентът на Република България Румен Радев, президентите на МФЧК/ЧП и на МКЧК и председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

Последвалият тържествен концерт, чийто музикален домакин беше Гвардейският представителен духов оркестър под диригентството на подполк. Ради Радев, беше излъчван директно по БНТ, медиен партньор на събитието. Известни български музикални изпълнители - Еделина Кънева, Нели Рангелова, Михаела Филева, Ния, детският радиохор, музикална формация от Музикалното училище в София, Арт Войс Център Пловдив безвъзмездно предоставиха своето изкуство за хуманната кауза на Червения кръст. Професионалният подбор на изпълненията и сценарият на спектакъла бяха дело на режисьора Станислав Терзиев, а водещи на събитието бяха Мария Андонова и Стефан Щерев от БНТ.

След затрогващото изпълнение от всички участници в концерта на „Многая лета“ доброволци на БМЧК изнесоха на сцената десетки кошници с цветя, а водещите изчетоха дългия списък от получени поздравителни адреси.