НОВИНИ

05.10.2018 г.
ЕСЕННА АКАДЕМИЯ НА ЧЕРВЕНОКРЪСТКИ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ 2018, ДЕН ВТОРИ
Днешният сутрешен блок от програмата на Академията протече изключително активно, отново под вещото ръководство на художествения директор проф. Божидар Манов.
Дискусионният форум бе открит с лекция на Татяна Дончева, юрист и политик, на тема „Агресия, политика, общество”. Атрактивно и дълбоко емоционално, тя преброди всички обществени територии, за да изведе проблема с агресията, за да постави много въпроси за сериозен размисъл и за търсене на отговори. Лекторката потърси причините за това агресията да се превърне в елемент на общуването помежду ни, да се превърне в норма на поведение, да ни доведе до загуба на чувствителност към другия. Т. Дончева се спря специално на необходимостта от преосмисляне на ролята на българското училище, на медиите, от намирането на най-подходящото място на църквата, за да запълни тя вакуума от ценности в обществото.

Лекцията предизвика и провокира дискусия по посочените проблеми, както и по един друг интересен аспект, свързан с агресията в личен план, спрямо себе си.

В заключение всички участници се обединиха около мнението, че изкуството и хуманизмът могат да се окажат лечебния мехлем срещу агресията.

Вторият лектор в дискусионния панел – Митко Новков, журналист и литературен критик, разгледа съвременните тенденции в киноизкуството като катализатор или прекъсвател на обществената и индивидуалната агресия. Той анализира въздействието на големите холивудски филми, които на фона на толкова усложнения обкръжаващ ни свят се опитват да ни го обяснят, като, за да го разберем го разполовяват на две – черно и бяло, тъмно и светло. М. Новков насочи вниманието на участниците, че това провокира отказването ни да мислим сложно за сложния свят и до уеднаквяване на действията на лошите и добрите - преодоляването на едните и другите чрез агресията.

В последвалата дискусия с много въпроси и различни тълкувания на проблема как да спрем агресията се включиха д-р Руденко Йорданов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Александра Цветкова, Наталия Бардская, която постави края на обсъждането с думите на Стефан Цанев, че „Изкуството има една роля – да оздравява душата на човека”.

Следобед обучителният модул ще продължи с темите: „Комуникация в подкрепа на хуманитарните каузи”, водена от Елина Големанова –директор „Връзки с клиенти” в APRA PN Balkans Communication Group и “Силата на социалните мрежи” с лектор Александра Цветкова, мениджър „Връзки с обществеността” в Ню Бояна Филм Студиос.

В края на деня гостите на Есенна академия 2018 ще имат възможността да гледат филмите: „Елеонора-забравената царица” с реж. Олег Ковачев, „Зелените дяволи на Варна” с реж. Силвия Николова и „Без милост” на Фатих Акин, получил Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм.