НОВИНИ

30.08.2018 г.
Международен ден на безследно изчезналите
“Открий лицето” събира по едно семейство всяка седмица
Български Червен кръст
Всяка година хиляди мигранти изчезват по пътя си за Европа. Семействата се разделят, като техни членове се озовават на различни места по света, не знаейки къде са техните близки, несигурни дали са в безопасност. За да помогнат на загубилите контакти с близки, няколко европейски червенокръстки национални дружества и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) въведоха онлайн инструмент наречен „Открий лицето“ (Trace the Face www.tracetheface.com) през 2013 година. Интернет страницата позволява на разделени членове на семейства да споделят своя снимка, за да улеснят търсенето. През тази година, средно по едно семейство на седмица е успявало да се събере с помощта на системата.

От създаването си „Открий лицето“ е събрал 114 семейства. Много често намирането на липсващи хора отнема време, което винаги е трудно за семействата. Наскоро 13 годишно момче успя да се свърже с баща си след 3-годишна раздяла. Младежът живее във Финландия, докато баща му в Германия.
С цел да има дори повече събрани семейства, МКЧК работи по технологичната разработка на уебсайта, занимавайки се с лицево разпознаване и алгоритми за имена. Тази есен няколко интерактивни кабинки ще бъдат поставени в центрове за мигранти и бежанци, поддържани от дружествата на Червения кръст във Франция, Италия и Германия.

„Още от самото създаване на платформата следя прогреса и е много вдъхновяващо да се види докъде се е развила! Все повече и повече семейства се събират, както и все повече държави участват в инициативата“ акцентира Вилхелм Одде. Той е начело на програмата за възстановяване на семейните връзки на МКЧК в регионалната делегация в Париж. Първоначално създаден и използван от европейските червенокръстки национални дружества, понастоящем инструментът вече се използва от много на брой делегации на МКЧК и други национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец по пътя на миграцията.

На днешния Международен ден на безследно изчезналите, помогнете ни да разпространим инициативата, споделяйки интернет страницата и Фейсбук страницата. Повече от 4 000 души, които са публикували своите снимки на платформата, все още търсят своите изгубени роднини.

За повече информация, моля обърнете се към:
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ , 1407 СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ
Бул. Джеймс Баучер 76. ; Телефон 1: (+359 2) 49 23 039;
Телефон 2: (+359 2) 49 23 040; E-mail: tracing@redcross.bg