НОВИНИ

08.05.2018 г.
8 май - Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец
Уважаеми дами и господа,

Преди 190 години, на днешния ден, е роден великият хуманист, създателят на международното червенокръстко движение, първият носител на Нобелова награда за мир в света - Анри Дюнан.
На 8 май тази година, под надслов «Навсякъде за всеки», над 14 милиона доброволци и близо 500 000 служители в 190 държави честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. И те наистина са навсякъде - при бедствия, въоръжени конфликти и кризи, при необходимост от здравни или социални грижи. Помагат на милиони уязвими хора по света.
Подходът на глобалната ни мрежа е универсален, мобилизира силата на хуманността, за да спасява живота и да облекчава страданията на човечеството. Ние сме национални и международни, независими и неутрални, навсякъде за всеки.
Само след няколко месеца, през октомври 2018 година, Българският Червен кръст ще отбележи 140 години от своето създаване. 140 години хиляди достойни българи, застанали зад идеите и принципите на организацията, са градили нейния авторитет пред българското общество.

Високо признание за нас е, че президентът на Република България Румен Радев ще бъде патрон на годишнината ни.
От създаването си до сега Българският Червен кръст винаги е изпълнявал своята мисия за опазване здравето и живота, за намаляване на страданието навсякъде и за всеки, за подкрепа на хората и държавните институции при бедствия, аварии и кризи, при злополука в планината или във водата. А нашето общество знае много добре какво прави Българският Червен кръст, защото го правим заедно.

Изказвам най-дълбока признателност на хилядите доброволци, които безусловно и безкористно отдават своя труд, знания и умения в името на хуманитарната кауза, без да търсят отплата. По най-ярък и внушителен начин те показват силата на Червения кръст и приобщават много хора към непреходните му ценности.
Обръщам се с думи на благодарност и към всички членове, служители, дарители и партньори на Българския Червен кръст и ги поздравявам с днешния празник на добротата, на милосърдието и на човешкото благородство, за които си заслужава да живеем!

Честит ден на хуманността!

Акад. Христо Григоров, д-р х.к.
Председател на БЧК