НОВИНИ

05.02.2018 г.
Кампания за превенция на пътния травматизъм
Началото на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“ беше обявено на пресконференция с участието на инж. Емил Панчев – председател на СБА, комисар Бойко Рановски - началник на отдел „Пътна полиция“ към ГДНП, д-р Надежда Тодоровска – заместник-генерален директор на БЧК, Мартина Христова – мениджър комуникации на Рено Нисан България, Петър Величков – изпълнителен директор на ОМВ България, и Александър Цветков – академия за безопасно шофиране Мирафиори.
Целта е не само да се определи най-способният зад волана сред младежите, но и да се промотира безопасността по пътищата, разказаха организаторите от СБА.
В състезанието могат да участват всички шофьори между 18 и 26 години с до 5 години стаж в автомобила и без влезли в сила наказателни постановления. От 5 февруари започва първият етап - онлайн тест с въпроси за правилата на движение по пътищата, поведението зад волана и експлоатацията на автомобила.
"В България има много млади водачи и за жалост голяма част от тях често участват в пътнотранспортни произшествия", обясни председателят на СБА Емил Панчев.
На 12 май ще се проведе вторият етап за 30-те души, решили теста най-добре и за най-кратко време, които ще се състезават на писта „Дракон“, с. Калояново, обл. Пловдив. В продължение на 3 часа те ще бъдат изпитвани за всички практически умения, сред които и оказване на първа помощ на пострадали при ПТП, за което ще съдейства Българският Червен кръст, партньор на кампанията.
"57 % могат да намалеят смъртните случаи, ако навреме на пътя се окаже първа помощ, защото първите 3 до 5 минути са най-важни", обясни д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК. Тя добави, че 8-те часа задължителна подготовка не достигат и препоръча на всеки, който реши да се състезава, да потърси помощ за освежаване на познанията си в местните офиси на БЧК в страната.
Победителят освен престижната титла ще получи и възможността да кара една година напълно безплатно чисто нов автомобил Renault CAPTUR. За финалистите ще има още много вълнуващи награди като напр. карти на СБА за безплатна пътна помощ в България и Европа и др.
Кампанията ще превърне финалистите в „Посланици за пътна безопасност“ на Съюза на българските автомобилисти и те ще съдействат за повишване на информираността сред младите хора относно рисковете при неправилно поведение на пътя.