НОВИНИ

01.12.2017 г.
Демонстрация на спасителни действия при тежка бедствена ситуация
На 5-ти декември – Международен ден на доброволеца, от 10.30 ч. в НУЛЦ на БЧК в с. Лозен, Българският младежки Червен кръст ще демонстрира силата на доброволчеството в една от най-тежките и мащабни кризи – в ситуация на бедствие с множество пострадали
В симулацията ще бъдат показани спасителни действия след пропукване на язовирна стена и приливна вълна в резултат на обилни снеговалежи и ниски температури. НУЛЦ на БЧК, където по това време се провежда обучение на ученици, е сериозно наводнен. Повечето сгради в базата са залети от вода и близо 60 души са в бедствено положение, някои от тях са ранени, други уплашени. Всички трябва да бъдат евакуирани незабавно поради ниските температури и опасността от втора приливна вълна.

Доброволците на БМЧК ще оказват първа долекарска помощ, психосоциална подкрепа, ще изведат намиращите се в наводнените сгради хора и ще .В спасителната акция ще се включат и екипи на ПБЗН. Извън засегнатата зона ще бъде обособен пункт за евакуация. На терен ще бъде и екип с дронове на БЧК за оглед на засегнатия район и за идентифициране на пострадали.За допълнителна информация:Деница Баръмова, тел. 0889 778 009Важно!!!
Журналистическите екипи, желаещи да ползват служебен транспорт на БЧК, да направят заявка на телефоните на пресцентъра най-късно до 16.00 часа на 4 декември (понеделник). Микробусът на БЧК ще тръгне във вторник в 09.30 часа от централата на организацията – бул. „Джеймс Баучер” 76. Връщане в София – около 12.00 часа.