НОВИНИ

07.11.2017 г.
Франческо Рока е новият президент на МФЧК/ЧП
На 6 ноември 2017 г. италианският юрист и хуманитарен деятел Франческо Рока бе избран за президент на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП).
В изборите, провели се по време на Общото събрание на МФЧК/ЧП в Анталия, Турция, участваха 178 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец.

В първото си изявление Франческо Рока отдаде почит на смелостта и отдадеността на доброволците на Червения кръст и Червения полумесец по света и се ангажира по време на своя мандат да фокусира работата си върху осигуряването на по-голяма подкрепа за тях.

"Длъжни сме, заради тях, да се променим и да засилим нашия капацитет", каза той. "Едно от първите неща, върху които ще се съсредоточа, е да се обърне внимание на всички въпроси, свързани с интегритета в нашата организация. Дължим го на нашите доброволци, които рискуват живота си всеки ден. Дължим го на общностите, които търсят от нас подкрепа, когато никой друг не може да помогне. Дължим го и на хората по света, които гледат на Червения кръст и Червения полумесец като на символи на надежда".

Избирането на г-н Рока идва в критичен момент за МФЧК/ЧП и за международните хуманитарни организации, които работят в условията на сложни глобални предизвикателства и се борят да отговорят на нарастващи нужди, а същевременно им се налага да балансират все по-ограничените си бюджети. Новият президент на МФЧК/ЧП ще играе важна роля, за да гарантира, че националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец ще продължат да помагат на най-уязвимите и изолирани хора.

Г-н Рока става член на Италианския Червен кръст през 2008 г. и е избран за негов президент през 2013 г. Той превърна италианското национално дружество в престижна хуманитарна организация в страната, чиито доброволци и служители имат водеща роля в оказването на помощ на пострадалите от земетресенията и на уязвимите мигранти, които продължават да пристигат в Италия.

Той е силен застъпник в помощ на уязвимите мигранти, упорито призовавайки политическите лидери да поставят безопасността и достойнството на хората в основата на миграционните политики.

Г-н Рока ще поеме поста от Тадатеру Коное, който завършва своя втори мандат.

Общото събрание също така избра четирима заместници на президента - г-н Абдул Азизе Диалло (Сенегал), г-н Мигел Анхел Вилароел Сиералта (Венецуела), г-н Чен Жу (Китай) и д-р Керем Киник (Турция).