НОВИНИ

13.10.2017 г.
„АГРЕСИЯ – ХУМАНИЗЪМ – КИНО“

С любезното домакинство на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ бе открит XVII Международен фестивал на червенокръстки и здравни филми 2017.
Под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и с участието на оркестър на военноморските сили бе даден старт на филмовата надпревара, която ще се проведе във Варна и Камчия от 12 до 15 октомври и ще радва варненци и гости на града с безплатни прожекции на едни от най-успешните европейски кино продукции през изминалата година.

Преди прожекцията на първия филм от фестивалната програма чуждестранните и българските гости преминаха тържествено по червения килим. На сцената на киносалона в х-л „Радуга“ се качиха официалните гости, а вицепрезидентът Илияна Йотова приветства организаторите, домакините и участниците. Кратки поздравителни слова поднесоха Иван Портних, кмет на град Варна, проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н. - ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и акад. Христо Григоров, д-р.х.к – председател на Българския Червен кръст, прочетени бяха поздравителни адреси от министъра на културата Боил Банов, от кмета на град Варна Иван Портних, от областния управител – Стоян Пасев и др. Директорът на фестивала Илия Раев и художественият му директор проф. д.н. Божидар Манов обявиха филмовата надпревара за открита с прожекцията на един от последните шедьоври на режисьора Серджо Кастелито „Фортуната“, спечелил награда за най-добра женска роля на Жасмин Тринка на филмовия фестивал в Кан 2017 г.

Сред гостите на Фестивала са любими български артисти и филмови дейци като Васил Михайлов, Филип Трифонов, Стоян Алексиев, Антон Радичев, Любен Чаталов, Орлин Павлов, Евтим Милошев, Яна Маринова, сценаристът Георги Мишев и много други.

За участие в XVII Международен фестивал във Варна пристигнаха и много чуждестранни гости – представители на Международния комитет на Червения кръст, на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, на Хърватски, Румънски и Италиански Червен кръст, на Турския и Иракския Червен полумесец. Гости на Фестивала са и режисьори и журналисти от Швеция, Иран, Кипър, Бразилия.