НОВИНИ

30.08.2017 г.
Международен ден на безследно изчезналите
Все повече разделени семейства се събират със своите близки чрез Trace the Face
На 30-ти август (Международният ден на безследно изчезналите), Националните дружества на Червения кръст в Европа и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) призовават цялото общество да покаже по-голяма заинтересованост към трагедията на хората, които са безследно изчезнали, както и към тежкото положение на техните семейства.

Всяка година хиляди мигранти изчезват по пътя си към Европа. Семействата се разделят по време на пътуването си, без да знаят къде са техните роднини. За да помогне на семействата да намерят изчезнали хора, Червеният кръст стартира през 2013 г. онлайн платформа, наречена Trace the Face. www.tracetheface.org, която позволява на всеки, отделен от близките си, да публикува своя снимка, за да популяризира тяхното търсене.

Статистиката показва, че през 2017 г. година Trace the Face успява да помогне на 21 души да намерят един или няколко членове на семейството си. През 2016 г. бройката е 19 човека.

Все повече хора качват снимките си, за да открият своите изчезнали роднини. От 2013 г. насам над 3 000 човека са публикували своите снимки на сайта на Trace the Face, като те идват главно от Близкия изток, Афганистан и Западна Африка. В момента страницата е преведена на 7 езика и така успява да достигне до най-нуждаещите се от услугите й.

За да помогнат на повече хора да търсят близките си и да увеличат възможностите за намирането им, Trace the Face се разраства и извън Европа. Представителите на МКЧК в Африка и Азия, както и други неевропейски национални дружества от Червения кръст и Червения полумесец, също вече използват платформата Trace the Face.