НОВИНИ

02.12.2016 г.
Демонстрация на спасителни действия
Най-любезно Ви каним на 5 декември 2016 г. (понеделник) от 11.00 ч. в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен на уникална демонстрация на спасителни действия при инцидент с пропукване на язовирна стена и последваща приливна вълна с височина 5 м, която залива селото.
Повечето сгради са наводнени или полуразрушени. Близо 60 души в селото са в бедствено положение. Някои от тях са ранени, други – уплашени, трети трябва да бъдат евакуирани незабавно поради ниските температури и възможността от втора вълна.

Вследствие на възникналата ситуация екип доброволци на БЧК, намиращ се в близост до селото, е активиран и изпратен да подпомогне бедстващите. Включват се ДЕРБАК-София, НЕРБАК и Доброволният спасителен екип на Столична община.

Доброволните екипи започват съвместни действия по евакуиране на пострадали и бедстващи, оказване на първа долекраска помощ, както и психосоциална подкрепа на всички засегнати. НЕРБАК извършва евакуацията на пострадал, заклещен на високо, докато ДЕРБАК и доброволният столичен екип навлизат в наводнените сгради, за да изведат намиращите се вътре хора. Останалите доброволци организират евакуационен център в местното училище.


Важно!!!
Журналистическите екипи, желаещи да ползват служебен транспорт на БЧК, да направят заявка на телефон 0887 626070 – Деница Баръмова, най-късно до 16.00 ч. на 4 декември (неделя). Микробусът на БЧК ще тръгне в понеделник в 10.15 ч. от централата на организацията – бул. „Джеймс Баучер” 76.