НОВИНИ

31.10.2016 г.
Италианският Червен кръст мобилизира средства в помощ на пострадалите от земетресението
На 30 октомври 2016 г., в 7.40 ч. местно време, поредно силно земетресение с магнитуд 6,5 засегна районите на Умбрия и Марке в централната част на Италия и причини множество разрушения. Земетресението за щастие не взе човешки жертви. То бе на дълбочина 10 километра, с епицентър на около 70 км югозападно от Перуджа и северозападно от град Норча. В Норча ситуацията се влоши още повече след двете сериозни земетресения от сряда вечерта. Земетресението усетиха и в Рим, където метрото бе спряно от движение.
Италианската гражданска защита е изпратила екипи за оценка на щетите и нуждите, и за търсене и спасяване на пострадали. Нанесени са сериозни разрушения и са причинени щети в инфраструктурата на засегнатите области. Ообено пострадали са пътищата. Ранени са най-малко 20 души. В някои райони хората са вече евакуирани след предишните трусове, но допълнителните разрушения на сградите са сериозни.
Италианският Червен кръст активира своя Спешен оперативен център и работи в тясно сътрудничество с Гражданската защита по оценка на щетите и подпомагане на засегнатото население. Екипите на организацията също участват в операциите по търсене и спасяване и осигуряват първа помощ на пострадалите.
Италианският Червен кръст е изпратил в засегнатите райони над 50 специализирани автомобила - линейки, тежкотоварни камиони и други, 200 доброволци и няколко специализирани екипа за психосоциална подкрепа.
В близост до гр. Норча са изградени пет здравни пункта, до Асколи Пичено е разгърната полева кухня, а още две кухни са в готовност да започнат работа при необходимост. В Камерино вече работи кухня, с капацитет 2 500 порции топла храна на ден. Във Висо, местната организация на Италианския Червен кръст осигурява подслон на 100 евакуирани. В много от другите области на Италия Червеният кръст помага на пострадалите да намерят подслон.
Международните структури на Червения кръст и Червения полумесец, част от които е и Българският Червен кръст, са в постоянен контакт с Италианския Червен кръст, за оказване на подкрепа.
Непосредствено след земетресението Италианският Червен кръст е изпратил на терен около 4 200 доброволци и специалисти, сред които 800 социални и медицински работници, спасителни екипи, спасителни кучета, 1 500 превозни средства, включително линейки, джипове, микробуси и камиони, спасително оборудване и технически средства по оказване на помощ
Доброволците на Италианския Червен кръст в Претаре, Рокасали и Грисциано осигуряват логистична подкрепа и раздават хуманитарна помощ, участват в преброяването и наблюдението на населението, оказват спешна психологическа помощ на местните жители, работят с децата и полагат медицински грижи за нуждаещите се, раздали са над 33 000 порции топла храна, приготвена в полевите кухни. В Грисциано те са изградили пункт за игри и библиотека.
За първи път, в Оперативната зала на Италианския Червен кръст започна работа пункт за възстановяване на семейните връзки, където за да се подпомогне събирането на изгубени членове на семейства, са проверени данните на стотици хора,.
Българските граждани в Италия, които имат нужда от помощ, могат да се свържат с българското посолство в Рим на следните телефони:
+ 39 06 322 46 40
+ 39 06 322 46 43