НОВИНИ

25.10.2017 г.
139 години Български Червен кръст служи на хората
На 25 октомври се навършват 139 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България и на този ден БЧК отбелязва своето рождение.
Нашата мисия е да бъдем там, където са бедата и болката. Хилядите доброволци на организацията помагат на нуждаещи се при бедствия и кризи, на социалнослаби и уязвими групи в обществото, на болни и самотни хора.

Силата на БЧК вече 139 години е в отстояването на фундаменталните принципи Червения кръст - неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Съгласно Женевските конвенции, Българският Червен кръст подпомага държавата и подкрепя нейните структури при ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. Доброволците и служителите на организацията безрезервно помагат за преодоляване на последиците от бедствия, подкрепят и се грижат за пострадалите, осигуряват хуманитарна помощ на нуждаещи се групи от обществото, предоставят хранителни продукти по европейската програма за най-уязвимите социално слаби граждани, самоотвержено работят в областта на първата долекарска помощ и по психосоциална подкрепа. Планинските спасители на БЧК денонощно са в готовност да спасяват пострадали и изгубени хора в планината, а Водноспасителната служба на организацията подготвя спасители за осигуряване на безопасността около водните площи, работи усърдно с децата и учениците за създаване на умения по плуване и за адекватна реакция при водни инциденти.

Днес в 2 850 дружества на Българския Червен кръст членуват 153 203 души, а броят на доброволците е 17 582. Това е армията, която осъществява своите добри дела с подкрепата и помощта на българския народ и на държавните институции. Благодарни сме, защото обединени, ръка за ръка сме много по-силни и много по-бързо стигаме до хората, за да им помогнем. А това е нашата кауза!

Честит празник на всички доброволци, членове, симпатизанти и служители!