НОВИНИ

18.08.2016 г.
19 август – Световен ден на хуманитарните дейности
Всяка година на 19 август отбелязваме Световния ден на хуманитарните дейности. Денят е признание към хуманитарните работници, които с риск на живота си изпълняват своята дейност , към духа на хуманизма и призив към хората в защита на един по-хуманен свят.
Световният ден на хуманитарните дейности (СДХД) е обявен от Общото събрание на ООН през декември 2008 г. и се отбелязва за първи път през август 2009 г. Датата 19 август е годишнината от бомбардировките на Хотел Канал през 2003 г. в Багдад, където двадесет и двама хуманитарни работници на ООН са загубили живота си, включително, Върховният комисар на ООН за правата на човека и специален представител на генералния секретар за Ирак, Серджо Виейра де Мело.

Денят е повод да отдадем почит на хуманитарните работници, които рискуват живота си, докато помагат на пострадалите от войни и природни бедствия по целия свят.

Това е повод да напомним колко е важно да се спазва международното хуманитарно право.

Този ден е в памет на всички хора, които са загубили живота си оказвайки хуманитарна помощ и за отбелязване на духа, който вдъхновява хуманитарните дейности по целия свят.