НОВИНИ

06.06.2016 г.
Журналистически конкурс
По повод Световния ден на бежанеца – 20 юни, Върховният комисариат на бежанците към ООН и Българският Червен кръст обявяват конкурс за журналистически материали на тема „Заедно с бежанците“
Всички български медии могат да участват в конкурса с материали, публикувани в периода 20 юни 2015 – 15 юни 2016 г. Те трябва да отразяват личните истории и гледната точка както на бежанците, така и на хората, които работят с тях и им помагат.

Номинациите могат да се правят както от самите автори, така и от медии, зрители, читатели и слушатели. Регламентът на конкурса включва две категории – 1/ публикации в печатни и интернет медии и 2/ материали в електронните медии – ТВ и радио.

Материалите ще бъдат оценени от жури, в което участват представители на ВКБООН, БЧК, ДАБ, медийни анализатори и преподаватели.

Публикациите могат да се изпращат електронно на BULSO@unhcr.org или по пощата на адрес: София, пл. Позитано 2, Върховен комисариат на бежанците към ООН. Освен материала или връзка към него в интернет, в номинацията трябва да са посочени дата на публикуване или излъчване, автор, медия и номиниращ. Допълнителна информация можете да получите на: 0878865431

Крайният срок за предаване на материалите е 15 юни 2016 г., а победителите ще бъдат обявени на 20 юни 2016 г.


Световният ден на бежанеца е ден за размисъл и послания към всички хора да изразят своята солидарност и съпричастност с една от най-уязвимите групи в целия свят – бежанците.

Да си изгнаник е незавидна участ и никой не я избира доброволно, а е принуден да направи този тежък избор. За да спасят живота си, за да опазят семейството си, за да защитят човешкото си достойнство те търсят своето място под небето, своето право на живот и щастие в други страни, сред други народи.
В момента повече от 45 млн. души по света са в тежко положение след като са били принудени да напуснат домовете си, прогонени от войни и конфликти.