НОВИНИ

21.04.2016 г.
ПСС – домакин на световен конгрес по планинско спасяване
По време на провелата се вчера демонстрация за спасяване с обучени кучета, Веселин Ганчев, председател на ПСС при БЧК, обяви, че българските спасители ще бъдат домакин на конгреса на Международната организация по планинско спасяване (ИКАР).
Форумът ще се проведе от 18 до 23 октомври 2016 г. в хотел „Самоков”, Боровец.

Международната организация по планинско спасяване (ИКАР) International Commission for Alpine Rescue (ICAR) е създадена през 1948 г. от шестте алпийски държави - Швейцария, Германия, Франция, Австрия, Италия и Словения. Работата на ИКАР е организирана в четири технически комисии – Земно спасяване, Въздушно спасяване, Планинска спешна медицина и Спасяване при лавинни нещастия, която има две подкомисии - Водачи на спасителни кучета и Превенция. Днес ИКАР обединява 85 организации от 34 страни и е световната платформа за обмяна и разпространяване на опит и добри практики за планинско спасяване и превенция на нещастни случаи в планините.

Акцент в работата на конгреса през 2016 г. ще бъде темата „Издирването – как да подобрим търсенето, преди да започнат спасителните действия.”

Повече информация за конгреса на ИКАР 2016 в България можете да намерите на специално създадената за събитието интернет страница www.icar-2016.com, на сайтовете на ПСС – www.pss-bg.bg, на БЧК – www.redcross.bg и на ИКАР – www.alpine-rescue.org.