НОВИНИ

08.04.2016 г.
Продължава посещението в България на генералния секретар на МФЧК/ЧП
Г-н Елхадж Ас Си ръководи дейността на 190 национални дружества,членуващи в най-голямата хуманитарна организация в света.
Той е в България по покана на ръководството на БЧК и в израз на високата оценка за работата на червенокръстката организация както в страната, така и в чужбина.

По време на срещата си с националния секретариат на БЧК генералният секретар на най-мощното хуманитарно движение в света се запозна с капацитета и готовността на БЧК за реакция при бедствени и кризисни ситуации и при засилен миграционен поток, както и с възможностите на организацията за подпомагане на държавните институции в хуманитарната сфера – при разрешаване на социални и здравни проблеми в полза на уязвими групи в обществото.

Г-н Ас Си поздрави служителите на организацията за дейността им и даде висока оценка от името на Федерацията за работата на БЧК както в страната, така и в чужбина.

По решение на Националния съвет на БЧК председателят на организацията, г-н Христо Григоров връчи на генералния секретар, г-н Елхадж Ас Си медал „Български Червен кръст за заслуги“ - златен за изключителния му принос към укрепване на влиянието на международното движение на Червения кръст/Червения полумесец и неговите доброволци в подкрепа на най-уязвимите хора при бедствени ситуации и кризи, както и в подкрепа на други хуманитарни предизвикателства на нашето време.

В знак на благодарност към цялостната политика на МФЧК/ЧП към мигрантите и бежанците, Стурай, бежанка от Афганистан и социален работник на БЧК в Бежанско-миграционен център, подари на госта ръчно изработен сувенир от жени-бежанки.

По време на посещението си в България г-н Елхадж Ас Си и придружаващата го делегация се срещнаха с г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Р България, с г-н Бойко Борисов, министър-председател на Р България с г-н Ивайло Калфин - вицепремиер и министър на труда и социалната политика и с г-н Румен Александров зам.-министър на външните работи /в МВнР/. На срещите беше подчертана добрата координация и сътрудничество между държавните институции и БЧК при хуманитарното подпомагане на уязвими групи в обществото, както и беше дадена висока оценка за бързата и адекватна реакция на организацията при действия за ликвидиране на последиците от природни бедствия и кризи. Генералният секретар на Международната федерация получи уверение от държавните ръководители и за по-нататъшната им подкрепа към Българския Червен кръст.

„Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец винаги са били и ще продължават да бъдат на страната на слабите и уязвимите, на хората в беда и нужда. Българският червен кръст е сред най-старите организации, с които работим винаги успешно“, заяви по време на срещата с вицепрезидента генералният секретар на организацията Елхадж Ас Си. Той посочи, че България може да се гордее с ресурса и доброволческия капацитет, с които БЧК разполага за реакция по време на кризи, а така също и за обезпечаване на хуманитарните нужди в случаи на бедствия.“