НОВИНИ

08.04.2016 г.
Генералният секретар на МФЧК/ЧП е на посещение в БЧК
Г-н Елхадж Ас Си, генерален секретар на най-голямата международна организация в света, заедно със своя делегация, се срещна с ръководния и експертен екип на БЧК.
Представителите на МФЧК/ЧП са в България по покана на ръководството на организацията, като за първи път от 25 години ръководител на международното червенокръстко движение от такъв висок ранг е на посещение в страната ни.

По време на срещата в Централата на БЧК, главният секретар, д-р София Стоименова запозна гостите със структурата и основните дейности на организцията, като акцентира върху готовността на БЧК за реакция при бедствени и кризисни ситуации, както и при засилен миграционен поток. Гостите бяха запознати и с възможностите на националното ни дружество да подкрепя държавата при разрешаването на социални и здравни проблеми, както и с по-големи фондонабирателни кампании във връзка с апели и в полза на уязвими групи на обществото. Експерти от Българския Червен кръст дискутираха заедно с чуждестранните делегати актуалните теми, свързани с бежанската криза, международното хуманитарно право и партньорството с корпоративния сектор.

Г-н Ас Си поздрави служителите на организацията за дейността им и от името на Федерацията даде висока оценка за работата на БЧК както в страната, така и в чужбина.

По решение на Националния съвет на БЧК председателят на организацията, г-н Христо Григоров връчи на генералния секретар г-н Елхадж Ас Си медал „Български Червен кръст - за заслуги“ - златен за изключителния му принос към укрепване на влиянието на международното движение на Червения кръст/Червения полумесец и неговите доброволци в подкрепа на най-уязвимите хора при бедствени ситуации и кризи, както и в подкрепа на други хуманитарни предизвикателства на нашето време.

В знак на благодарност към цялостната политика на МФЧК/ЧП към мигрантите и бежанците, Стурай, бежанка от Афганистан и социален работник на БЧК в Бежанско-миграционен център, подари на госта ръчно изработен сувенир от жени-бежанки.