НОВИНИ

29.02.2016 г.
Поклонение пред Докторския паметник
Българският Червен кръст ви кани да участвате в традиционното поклонение пред Докторския паметник в София, което се организира на 2 март 2016 г. (сряда), от 11.00 часа, във връзка със 138-годишнината от Освобождението на България.
Свещенослужители от храма “Свети Николай” (Руската църква) ще отслужат панихида в памет на загиналите, а офицери и гвардейци от Националната гвардейска част ще отдадат военни почести.

На поклонението са поканени посланиците на Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Финландия и др., държавни ръководители, представители на сдружения и неправителствени организации, граждани и гости на София.

Церемонията е благодарност и почит към паметта на загиналите за Освобождението на България лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.


Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи.

Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида.

Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 души, т. нар. “медицински чинове”, загинали през Освободителната война. Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот д-р Константин Везенков.

На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.