НОВИНИ

15.02.2016 г.
Кръгла маса по повод Световния доклад за бедствията 2015
Във връзка с наскоро публикувания Световен доклад за бедствията 2015, на 11.02.2016 г. в Будапеща МФЧК/ЧП организира дискусия с модератор проф. Андрю Картрайт от Центъра за изследване на политиките в Централно-европейския университет. Основна тема на Доклада тази година е решаващата роля на местните национални дружества за хуманитарна реакция при кризи.
Някои от авторите на доклада заедно с професори и студенти от Централно-европейския университет, домакин на кръглата маса, и представители на дипломатически, международни и местни организации, обсъдиха направения анализ в Доклада и съществената роля на националните дружества за адекватна реакция по време на кризи. Дискусията отрази основното послание на Световния доклад, за необходимостта от сътрудничество между местните и международните хуманитарни организации с цел ефективна реакция при бедствия.

“Много от организациите намират различни начини за подпомагане от местни партньори, които са един от най-важните фактори, особено в ситуации, където има несигурност“ - заяви проф. Андрю Картрайт, автор на някои глави от Доклада.

В кръглата маса участваха и проф. Мо Хамза, главен редактор на доклада тази година, Дейвид Фишър, представител на МФЧК/ЧП в Женева, Любомир Каракановски, представител на Бълграския Червен кръст и д-р Алберт Ройаадс, председател на Фондация Смайлинг Хоспитал за Унгария.

Л. Каракановски изтъкна съществената роля на екипите от доброволци на БЧК на местно ниво по време на бедствията през 2012 г. и при наводненията през 2014 г. Като експерт по мениджмънт на бедствията, той наблегна на необходимостта от взаимодействие и сътрудничество на всички фактори, участващи в провеждането на спасителни операции по време на кризи.

Събитието бе организирано от Регионалния офис на МФЧК/ЧП за Европа и от Централно-европейския университет. Двете организации имат дългосрочно партньорство в подкрепа на усилията на Международната федерация за повишаване на бедствената готовност.

За повече информация: http://www.ifrc.org/en/news-and-media/news-stories/europe-central-asia/hungary/hungary-role-of-local-actors-key-topic-at-world-disaster-report-roundtable-discussion-71931/#sthash.lEQjCbDw.dpuf