НОВИНИ

11.02.2016 г.
Червеният Давидов щит на Израел дари линейки на Българския Червен кръст
Днес председателят на Израелския Давидов щит Ноам Ифрах връчи на председателя на БЧК Христо Григоров ключовете на два медицински автомобила.
Официални гости на събитието бяха Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България, Авиноам Катриели, президент на Двунационалната българо-израелска търговска камара, изп. директор на застрахователна компания Лев Инс Мария Масларова, гл. секретар на Организацията на евреите в България Йосиф Меламед.

„Познавам възможностите на БЧК от съвместната ни работа след атентата в Бургас. Само за краткото време на нашия полет към България, десетки доброволци със знака на червения кръст и много линейки вече ни чакаха на летището, готови да работим съвместно, преодолявайки щетите от терористичния акт. Изненадан бях от своевременната организация и от мащабите на техния капацитет да действат бързо и адекватно при кризисни ситуации“ – каза Ноам Ифрах.

Н.пр. Ирит Лилиан благодари за възможността да присъства на това събитие и призова този благотворителен акт да бъде погледнат в по-широк аспект, тъй като има голямо социално значение. Нейно превъзходителство пожела на БЧК да не се налага да използва линейките, което ще означава, че хората в България са здрави.

„БЧК и Червеният Давидов щит на Израел имат дългогодишно партньорство и нашето сътрудничество е изключително активно. Благодарни сме за дарението, което ще подпомогне и съвместната ни работа с партньорите от проект „Активна грижа“ – Лев Инс, Хели Еър, Ена първа помощ. Дълбоко признателни сме за опита и добрите практики при спасителни операции, които обменяме с израелските си колеги. Защото, както каза г-н Авиноам Катриели, Израелският Давидов щит е най-добрата организация в света за работа при кризисни ситуации с множество пострадали.“ С тези думи председателят на БЧК Христо Григоров прие ключовете на двата медицински автомобила.

След церемонията бе преподписано споразумението за сътрудничество между Червения Давидов щит на Израел и БЧК. Двете организации ще продължат партньорството си в областта на обмена на експертиза при спасителни дейности, при международни операции по подпомагане, при възстановяване на семейни връзки, както и при обучение, управление и предоставяне на ноу-хау в областта на спешната помощ.