НОВИНИ

03.12.2015 г.
Доброволци на БЧК спасяват младежи, пострадали при земетресение
По повод Деня на доброволеца на 5 декември 2015 г. (събота), в 11:30 ч. в НУЛЦ на БЧК, с. Лозен, участниците в „Национално обучение по първа долекарска помощ, първа психологична помощ и психосоциална подкрепа” на Българския младежки Червен кръст, ще симулират евакуация на над 100 доброволци, пострадали при земетресение.
В рамките на учебната ситуация - земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер, на „пострадалите” ще бъде оказана първа долекарска, първа психологична помощ и психосоциална подкрепа.

Cимулацията ще демонстрира готовността на доброволците на Българския Червен кръст за реакция при бедствия и кризи, както и координацията им с Единната спасителна система на страната.

За повече информация: Петър Петров, дирекция „БМЧК” – тел. 0882512853.


БЧК ще осигури за желаещите медии транспорт, който ще тръгне от бул. “Джеймс Баучер” 76 в 10:30 ч.
Заявки се приемат на тел: 81 64 721 до 16:00 ч. в четвъртък (3 декември).


През 2015 г. Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец отбелязва 50 години от приемането на своите фундаментални принципи. Един от седемте принципа на Движението е доброволността.
ООН обявява 5 декември за Международен ден на доброволеца през далечната 1985 г.
Хилядите доброволци на Българския Червен кръст, работещи в разнообразните сфери на дейност на организацията, са хора с различни професии, възраст и социално положение. Това, което ги обединява е тяхната съпричастност, готовността им безкористно да отдават времето и труда си, облекчавайки човешкото страдание.