НОВИНИ

08.11.2010 г.
Червеният кръст реагира на бедствията в Сърбия и Италия
През изминалата седмица две европейски дружества на Червения кръст оказаха помощ при бедствия внезапно сполетели Сърбия и Северна Италия.
Земетресение с магнитуд от 5,3 по скалата на Рихтер разтърси централна Сърбия в ранните сутрешни часове на 3 ноември, убивайки възрастна семейна двойка в Кральево и ранявайки още 100 човека. Екипите на Червения кръст на Сърбия побързаха да окажат помощ на регионалната организация на Червения кръст, участваща в спасителните операции. Първите експертни оценки сочат за нанесени щети от над 1 милион евро, като около 100 къщи са превърнати в необитаеми. Две съседни селища, Гридца и Витановац, също са претърпели сериозни разрушения, които са засегнали около 70% от сградния фонд.
В същото време, Италианският Червен кръст изигра ключова роля в усилията за облекчаване на ситуацията след наводненията парализирали североизточна Италия, като взе участие в мащабна операция за подпомагане на хиляди бежанци напуснали домовете си заради наводненията предизвикани от провините дъждове в поречията на реките Алпоне, Бачилионе и Фрасине, засегнали целия северозапад на страната, включително градовете Верона, Виченца, Падуа и Тревизо.